Sosyalleşirken beyin dalgaları birbiriyle senkronize olan yarasalar otizme umut olabilir

Çalışma, yarasaların beyin yapılarından yola çıkarak otizm gibi nörolojik bozuklukları olan kişilerin neden sosyalleşmekte zorlandığını anlamakta bilim insanlarına yardım edebilir

Bilim insanları, yarasaların birbiriyle etkileştiğinde beyin dalgalarının da birbirine benzediğini keşfetti / Fotoğraf: The Independent

Yarasaların beyinlerini çiftleşme ya da kavga etme gibi aktiviteler sırasında senkronize ettiği keşfedildi.

Çalışmanın otizm gibi nörolojik bozuklukları olan kişilerin neden sosyalleşmekte zorlandığını anlamakta bilim insanlarına yardımcı olabileceği düşünülüyor.

Bilim insanları aynı odada bulunan meyve yarasalarının beyin dalgalarını kablosuz cihazlar aracılığıyla ölçtü.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İnsan olmayan bir türün senkronize beyin aktivitesinin incelendiği bu ilk çalışmada, Berkeley ve Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacılar yer aldı.

Araştırmada, yarasaların bireysel nöronlarının elektriksel aktiviteleri ve beyin dalgaları ölçüldü.

Bunun sonucunda bilim insanları, yarasaların birbiriyle etkileştiğinde beyin dalgalarının da birbirine benzediğini keşfetti. Buna göre araştırmacılar, yarasaların beynindeki korelasyon seviyesini ölçerek, birbiriyle etkileşime girip girmeyeceklerini tahmin edebilir.

Cell adlı bilimsel yayında yer verilen çalışmanın yazarı Wujie Zhang, “Beyinler arasındaki korelasyonlar o kadar güçlüydü ki, onları ham verilerde bile görebiliyorduk” diye konuştu.

 

 

Araştırmacılar, senkronizasyonun aynı sosyal deneyimi paylaşmaktan kaynaklandığını düşünüyor. Çünkü farklı odalara koyulan iki yarasa arasında, ikisi de aynı işle meşgul olmasına rağmen benzer bir ilişki kurulmadı.

Bunun yanı sıra aynı odada bulunan üç yarasanın da beyinlerinin senkronize olabildiği görüldü. Ancak bu yarasalardan ancak ikisi fiilen sosyalleşebildi.

Çalışmanın yazarlarından Michael Yartsev, konuyu şu şekilde açıkladı:

Bir yemek masası düşünün. Bazı insanlar kendi aralarında konuşuyor. Bazılarıyla dikkatlerini vermiş, onları dinliyor. Dinleyenler de sosyal etkileşimin bir parçası. Bu anolojiden devam edersek, masadakilerin beyinleri eş zamanlı olarak ilişkilenmiş durumda.

Sosyalleşen insanların beyin aktiviteleri arasında da bazı korelasyonlar bulunmuştu. Bu korelasyonlar, bireyin diğerinden sosyal ipuçları almasının ve davranışlarını buna uydurmasının bir sonucuydu.

Ancak şimdiye kadar yapılan çalışmalar, elektriksel aktiviteyi doğrudan ölçmeyen beyin görüntüleme teknikleri kullanmakla sınırlı kaldı.

Yartsev, hayvan modellerinin beyin fenomenlerini insanlarda erişilemeyen seviyelerde çalışmak için önemli olduğunu belirtti.

Yartsev, sözlerini şöyle noktaladı:

Yarasalar son derece sosyal yaratıklardır. Çok karmaşık sosyal ortamlar, onların doğal ortamıdır. Bu yüzden, sosyal davranışların altında yatan sinir mekanizmalarını incelemek için harika modellerdir.


 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Çağla Üren

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU