Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu faizler düşecek, halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz

Erdoğan konuşmasında faizlerin düşeceğini ifade ederek, "Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı politikamızdan geri döndüremeyecekler. Bu faizler düşecek düşecek" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İzmir'de deprem konutları teslim töreninde açıklamalarda bulundu.

"İzmir depreminin ardından Bayraklı'da yerinde 1391 konut ve 302 dükkan, rezerv alanda ise 3649 konut inşa etmek için hemen harekete geçtik" diyen Erdoğan,  "İzmir depreminin ardından toplam 5 bin 74 konut, 353 dükkan yapma kararı aldık. Bir yıl içinde teslim etmeye başlama sözü verdik. Bugün sözümüzü tutuyor, ilk etap konut ve dükkanları depremzedelere teslim ediyoruz" dedi.

Depremin ardından İzmir'de sürmekte olan kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırdıklarını söyleyen Erdoğan şöyle devam etti:

Kentsel dönüşüm projelerini rıza ve yerinde çalışmaya göre yürütüyoruz. Her yıl 20-25 kere büyüklüğü 5'ten fazla deprem yaşıyoruz. Büyük kısmı eskiden beri bilinen fay hatları üzerinde gerçekleşiyor. Deprem öldürmez bina öldürür gerçeğine uygun şekilde riskli binaları belirliyor ve dönüşüme tabi tutuyoruz. Bugüne kadar 3 milyon konutun dönüşümünü tamamladık. Afetlerin ne zaman yaşanacağı bilinmediği için bir kez daha tüm vatandaşlarımıza riskli yapılarını süratle dönüşüme sokmaları çağrısında bulunuyorum.

Erdoğan, sosyal yardımlarda İzmirlilere 8,5 milyar tutarında kaynak aktarıldığını da aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne eleştiri

CHP'li İzmir Büyükşehir Belediyesi yönetimine de eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Şehrin yerel yönetimlerdeki çeyrek asırlık ihmalini de içimiz acıyarak takip ediyoruz" dedi.

Erdoğan, şehrin altyapı yetersizliğinin yağan her yağmurda kendini belli ettiğini savunarak şöyle devam etti:

Son sel felaketinde ortaya çıkan tabloyu en iyi sizler biliyorsunuz. Acaba bu şehri turist gibi ziyaret eden ana muhalefet partisinin genel başkanı kendi belediye başkanına hangi derde derman olacak talimatı vermiştir. Belediyenin sorumluluğunda olan hususların suçunu hükümete atmak dışında herhangi bir cinlikleri var mı? İzmir adına duyduğum samimi üzüntüyü sizlerle paylaşıyorum. Gerçek yüzlerini artık sizlerin de gördüğüne inanıyorum. Depremin ardından buraya geldiklerinde kendilerinden yardım isteyen vatandaşları 'Devlet yapsın' diye tersleyenlerden İzmir'e hayır gelmez. İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin önüne geçecek yatırımları yapmak yerine felaketi seyredenler bu güzel şehri aydınlatamaz.  Biz şehirlerimize eser ve hizmet getirirken asla ayrımcılık yapmadık. Tek kriterimiz ülkemizin ve insanımızın neye ihtiyacı olduğudur.

Erdoğan konuşmasında ayrıca, "Milletimizin değerleri ve hayat tarzı üzerinden istismar siyaseti yapanların ne size, ne bu ülkeye küçük bir faydası olmamıştır. Kendileri sürekli gerilimden beslendiği için yalan, yanlış, iftira ile sizleri oyalama yoluna gitmiştir. Bay Kemal'in, CHP'nin ortaklarına bakın, notunuzu da verin" dedi.

Erdoğan toplu açılış törenine katıldı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Alsancak Stadı ve yapımı tamamlanan 96 tesisin toplu açılış törenine katılarak konuşma yaptı.

"İzmir'de toplam yatırm bedeli 668 milyon lirayı bulan 100 eser ve hizmetin resmi açılışını gerçekleştiriyoruz" diyen Erdoğan, "Tüm bu eser ve hizmetlerin ülkemize, şehrimize hayırlı olmasını diliyorum. Emeği geçen bakanlıklarımızı kurumlarımızı mimarından işçisine herkesi tebrik ediyorum" dedi.

"Bu ülke gecelik yüzde 7500’leri bulan faizleri gördü"

Konuşmasında CHP'ye yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan şunları kaydetti: 

CHP ekibi "ülke yandı bitti" diye ortalığı birbirine katıyor. Bu ülke onların yönetimde sorumluluk üstlendiği dönemde gecelik yüzde 7 bin 500’leri bulan faizleri gördü mü?  Bu ülke onların döneminde başbakanlığın önüne yazar kasa fırlatıldığı zamanları yaşadı mı? Bunları 18 yaş altı grup bilmez. Bu ülke onların döneminde bankaların içleri boşaltılarak milletin cebinden 100 milyarca doların çalındığı ihanetler gördü. Biz onlardan böyle bir ülke devraldık. Geçmişte yıllarca çok ciddi çileler çekti milletimiz. Büyük atılımızın rahatsız ettiği malum çevreler rahat durmadı. Partimiz kapatmaya çalışmaktan sokakları karıştırmaya ekonomik sabotajlara kadar ellerinden gelen her şeyi yaptılar. Bu süreçte çalıştık çabaladık bir şeyi hiç aklımızdan çıkarmadık.

Erdoğan, Merkez Bankası rezervlerinin de 127 milyar dolar olduğunu aktardı.

"Yüksek faize halkımızı ezdirmeyeceğiz"

Erdoğan konuşmasında faiz konusuna da değinerek şunları kaydetti:

Salgınla birlikte ortaya çıkan küresel ekonomik kriz bu dönüşümü hızlandırma ve neticelendirme fırsatı verdi. Faizleri 7 bin 500'lere çıkartanların bugün kanun çıkartın faizleri yüzde 1'e indirin. Bay Kemal diyor ki kanun çıkarın faizleri yüzde 1'e indirin. Ülkemizdeki mandacı siyasetçiler ise bu kurtuluş mücadelesini tam tersi gibi göstermeye çalışıyorlar. Var güçleriyle üzerimize geliyor. Ne yaparlarsa yapsınlar bizi üretim, istihdam ve cari denge odaklı politikamızdan geri döndüremeyecekler. Bu faizler düşecek düşecek. Biz yüksek faize halkımızı da çiftçimizi de ezdirmeyeceğiz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU