110 yıl önce ödünç alınan kitap, gizemli bir şekilde kütüphanede beliriverdi

"Hepimiz çok şaşırdık. Bu kitabın hikayesi nedir, nasıl buraya geldi?"

ABD'li yazar Kate Douglas Wiggin'in 1907'de yayımlanan Rebecca'nın Yeni Günlükleri kitabı, Rebecca Rowena Randall adlı başkarakterin Maine eyaletindeki kurgusal Riverboro köyünde yaşadığı maceraları konu ediniyor (Idaho News)

ABD'nin Idaho eyaletindeki Boise bölgesinde iade tarihi üzerinden 110 yıl geçen kitap nihayet kütüphanedeki yerini aldı. Fakat çalışanlar kitabı kimin getirdiğini ya da yıllardır nerede olduğunu bilmiyor.

Boise Halk Kütüphanesi'den son çıkışı 1911'de yapılan kitap, 110 yıl sonra 16 Kasım'da kütüphaneye geri gönderildi.

ABD'li yazar Kate Douglas Wiggin'in New Chronicles of Rebecca (Rebecca'nın Yeni Günlükleri) adlı kitabı, Boise Halk Kütüphanesi'ne bağlı Carnegie Halk Kütüphanesi'nden alınmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Boise Halk Kütüphanesi'nin 17 Kasım'da Facebook hesabından paylaşılan gönderide, kitabın ve ödünç tarihin yazılı olduğu kartın fotoğrafı yer aldı.

Kütüphane asistanı Anne Marie Martin, "Hepimiz çok şaşırdık. Bu kitabın hikayesi nedir ve nasıl buraya geldi? Birinin kolilerinde miydi, biri vefat mı etti, taşındılar mı, ne oldu? Asla bilemeyeceğiz ama bir sürü eğlenceli hikaye hayal edebiliriz" dedi.

Kitap öncelikle Garden City bölgesindeki kütüphanede ortaya çıktı. Burada üzerindeki Boise Halk Kütüphanesi etiketini gören çalışanlar, kitabı bu kütüphaneye yönlendirdi.
 

 

New Chronicles of Rebecca - originally checked out from Boise's Carnegie Public Library in 1910! - was recently...

Gepostet von Boise Public Library am Dienstag, 16. November 2021


Öte yandan hiç kimse kitabı kimin aldığını ya da iade ettiğini bilmiyor.

Kütüphane görevlisi, kitabın kütüphaneden alınma süresinin uzatıldığı ve çıkışının yapıldığı son tarihin 8 Kasım 1911 olduğunu söyledi.

Martin, kitabın çok iyi durumda olduğunu belirterek kütüphane kayıtlarında bu kitabın kaybolduğuna dair girdiler bulunduğunu ama hiçbir kimlik bilgisinin yer almadığını ifade etti.

Kütüphanenin paylaşımında iade tarihi geçen kitaplar için ceza uygulamasının 2019'da sonlandırıldığı belirtildi. Fakat orijinal fiyatı 1,5 dolar (yaklaşık 18 TL) olan bu kitaba, normal sisteme göre ceza uygulansa şu an ödenmesi gereken miktarın 803 dolara (yaklaşık 9 bin 700 TL) denk düşeceği bildirildi.  



Independent Türkçe, Kivitv, KTVB 7

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU