Türk ekiplerinin Avrupa macerasında sevinç ve hüzün bir arada... "Hedeften uzaklaştık, gereken puanı alamadık"

Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'da yoluna devam edeceği haftada Beşiktaş uluslararası arenaya veda etti. Spor yazarı Umut Eken, Türk ekiplerinin Avrupa performansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Türkiye, UEFA ülkeler sıralamasında ilk 15'e giremezse 2023-24 sezonunda Devler Ligi'ne doğrudan takım gönderemeyecek / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun en önemli organizasyonları; Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi, kulüplere hem ekonomik hem de prestij açısından ekonomik katkılar sunuyor. 

Avrupa kupalarında ülkelere tanınan kontenjanların UEFA sıralamasına göre belirlendiği bu alanda Türk temsilcilerinin temsiliyeti tehlike altında.

Beşinci hafta öncesinde UEFA sıralamasında 18. basamakta yer alan Türkiye, Çekya, Güney Kıbrıs, Yunanistan ve Hırvatistan'ın gerisinde kalmıştı.

Son yıllarda uluslararası arenada başarısız sonuçlar alarak sıralamada 19. sıraya kadar gerileyen Türkiye, Galatasaray'ın Marsilya'yı yenerek üst tura çıkmayı, Fenerbahçe'nin ise Konferans Ligi'nde yoluna devam edeceğini garantilemesiyle iki basamak yükselerek 16. sıraya yerleşti.

 

 

Türkiye ilk 15 giremezse 2023-24'te Avrupa'ya 4 takım gidecek

Avrupa'da yoluna devam eden Galatasaray ve Fenerbahçe, sezonu ilk 15'te bitirecek puanları elde edemezse Türk kulüplerinin 2023-24 sezonunda Avrupa'daki temsiliyetlerini ön eleme turlarıyla zora sokacak.

Türk temsilcileri uluslararası arenada sergileyecekleri performansla bir anlamda bu alandaki geleceklerini de tayin edecek.

Söz konusu takımlar kalan maçlarını kazanıp rakiplerini geride bırakamaz ve Türkiye'nin ilk 15 ülke içerisinde yer almasını sağlayamazlarsa, 2023-24 sezonunda Süper Lig'den Şampiyonlar Ligi'ne 1, Konferans Ligi'ne ise 3 takım katılma hakkı elde edecek. UEFA Avrupa Ligi'ne ise Türk ekipleri katılamayacak.

 

Umut Eken.jpg
Umut Eken / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Kontenjanımızı kullanamıyoruz çünkü ön elemelerde başarılı değiliz"

Spor yazarı Umut Eken, Türk ekiplerinin Avrupa performansını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Türk kulüplerinin bu sezon uluslararası maçlarda 5 takımla başladığını ve mevcutta üç takımla mücadelenin devam ettiğini hatırlatan Eken, Süper Lig ekiplerinin ön eleme performanslarının önemli olduğunu söyledi.

Türk takımlarının, Avrupa kupalarına katılım kontenjanını her zaman kullanamadıklarını ifade eden Eken, "Bunun sebebi de ön elemelerde başarılı değiliz" dedi.

"Ön elemelerde başarılı olamayınca puan hacmi daralıyor"

Eken, bu sezon Avrupa'da mücadele eden Türk temsilcileri arasında sadece Trabzonspor'un bu konuda olumlu adımlar attığını ancak "Üç Büyükler"in durumun tersi olduğunu belirtti.

Trabzonspor'un kaliteli isimleri kadrosuna erken kattığını söyleyen Eken, "Belki Avrupa'da yoklar ancak Süper Lig'de iyi gidiyorlar. Bu çok önemli bir etken. Diğerleri ise bizim mentalitemizle alakalı. Biz nedense Türkiye Ligi'ni odak kabul ediyoruz ya da Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi'nde direkt gruplardaysak o maçları sezon başlangıcı kabul ediyoruz. Bütün bu etkenler de ön elemelerde başarılı olamamamızın nedenidir. Ön elemelerde başarılı olamayınca otomatikman takım sayımız azalıyor, alacağımız puan hacimleri de daralıyor. O yüzden şimdi ilk 15 arasına girmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

 

 

"Avrupa ile Türk kulüplerinin futbol standartlarında büyük fark oluştu"

Avrupa ile Türk kulüplerinin futbol standartlarında büyük farklar oluştuğunun altını çizen Eken, "Bunu her gün biraz daha hissediyoruz. Beşiktaş-Ajax maçında bunu bir kez daha gördük. Ajax Avrupa'nın en formda takımı ancak bir futbolcu ters kanatta 5 kez topla buluşunca 5 kez de o deparı atar mı? Evet attılar! Sistematikleri var, çok güçlüler. Galatasaray, Marsilya karşısında 4 gollü galibiyet aldı ancak onlar da atletik olarak çok güçlüler. Galatasaray fiziki mücadeleyle kazanmadı, iyi futbol oynayarak kazandı ama Avrupa ile aramızdaki makas çok açıldı" yorumunu yaptı.

"Avrupa'da hedeften uzaklaştık, almamız gereken kadar puan alamadık"

"Türkiye 2 takımla devam edeceği Avrupa'da ülkeler sıralamasında ilk 15'e girebilecek mi" sorusuna Eken, "Fenerbahçe, Olympiakos'a iki maçta 6 puan kaybetti. Dün akşam iyi de oynadı ve yenilgiyi hak etmemişti. Bunlar hep handikap. İşimiz çok zor. Beşiktaş, Dortmund ile prestij maçı var ancak onlar da kazanmak isteyecektir. Maç Almanya'da oynanacak Beşiktaş ne kadar motive olabilecek? Fenerbahçe son maçında ne kadar motive olabilecek? Bunlar önemli etkenler ama ülke puanı olarak durum pek iç açıcı görünmüyor. Bu sezon da Avrupa'da hedeften uzaklaştık, almamız gereken kadar puan alamadık" yanıtını verdi. 

"Türkiye olarak bir futbol politikası oluşturmalıyız"

"Ülke puanı sıralamasından bağımsız olarak ekonomik şartları görüyoruz" diyen Eken, sözlerini şöyle noktaladı:

Uzun vadeli planlar yapamıyoruz. Ülke şartları artık zorlayıcı ve yarını kestiremeyecek durumdayız. Takımlarda 14 yabancı futbolcu var ve sürekli döviz ödüyoruz onlara. Türkiye olarak bir futbol politikası oluşturmalıyız. TFF, kulüpler, bakanlık, yayıncı, futbola temas eden herkes, medya vs. oturup konuşmalı. Kişilerden, kurumlardan bağımsız olarak o futbol politikasına bağlı kalmalıyız. Başkanlar, yöneticiler değişse de Türkiye'de milli takım ve kulüpler özelinde futbol politikası olmalı ve buna bağlı kalmalıyız. Günlük, anlık kararlar vermemeliyiz. Alacağımız kararlarda ısrarcı olmalıyız. Bugün uğraştığımız 'Yunanistan'ı yakalayalım, 15. sıraya girelim' gibi konularla yarın öbür gün daha vahim durumlara düşeriz. Bunun da Avrupa'da yakın tarihimizde çokça örneği var.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU