CHP'nin miting kararı… Sosyalistlerin sokak eylemleri mi etkili oldu?

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'nun MYK'nın ardından mitinglere başlayacaklarını duyurmasında kimi illerde başlayan sokak gösterilerinin etkili olduğu iddia edildi. CHP ve sosyalist parti temsilcileri alınan kararı değerlendirdi

Sokak protestolarının ardından CHP'de mitinglere başlama kararı aldı / Fotoğraf: CHP - Birgün

Artan ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçen salı akşamı İstanbul, Ankara, Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli illerde çoğunlukla sosyalist partilere mensup vatandaşların yer aldığı gruplar, çeşitli eylemler düzenlendi.

Sokağa çıkan kitleler kalabalık değildi ama özellikle sosyal medyada tartışması büyük oldu. Hem iktidar yanlılarından hem de muhalif olduğunu iddia eden kimi isimlerden farklı tepkiler aldı.

İktidara yakın kimi kişiler protestocuları provokatörlükle suçlarken, muhaliflerin bir kısmı ise bu aşamada sokağa inmemenin iktidar tarafından kullanılabileceğini, iddia ederek karşı çıktı.

eylem2.jpg
Salı ve çarşamba akşamı farklı illerde hayat pahalılığı kimi gruplarca protesto edildi / Fotoğraf: Birgün

 

CHP'den ani miting kararı

Asıl gelişme dün yaşandı. CHP'de olağanüstü MYK'nın ardından Twitter hesabından açıklamalar yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Anayasamızın bize tanıdığı hakları kullanarak, milletimizin sesini dinlemek üzere, 'haydi meydana' diyorum. İlk mitingimiz Mersin'de" dedi.

CHP'nin bir anda miting kararı alması akıllara ufak çaplı da olsa başlayan ancak devam etmesi muhtemelen olan protestoların mı bunda etkili olduğu sorusunu getirdi.

Sosyal medyadaki yorumlardan yola çıkarak hem CHP'li yetkililere hem partiyi yakından takip eden uzmanlara hem de protestolarda üyeleri de yer alan sosyalist parti temsilcilerine şu soruları yönelttik: 

CHP'nin mitinglere başlama kararı almasında sokak eylemlerinin etkisi oldu mu?

İddia edildiği gibi CHP sokakta biriken enerjiyi kendi mitinglerine mi akıtmak istiyor?

CHP küçük partilerin ve grupların sokağa inmesi halinde provokasyona uğrayabileceklerinden ve bunun da iktidarın işine yarayacağından endişe ederek olası kitleleri izinli mitinglerine yönlendirerek provokasyonlardan mı korumak istiyor?

erkekveağbaba.jpg
CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek (solda), Veli Ağbaba (sağda) / Fotoğraf: AA

 

CHP'li yöneticiler Erkek ve Ağbaba'ya göre miting kararlarının son eylemlerle ilgisi yok

Bu soruyu önce CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem Erkek ile Veli Ağbaba'ya yönelttik.

Her iki isim de CHP'nin miting kararı almasının söz konusu eylemlerle ilgisi olmadığını iddia etti.  

Erkek, mitinge başlama nedenleriyle ilgili olarak "Milletin seçim talebi var. Seçim talebini millet herkese gösterecek" derken Veli Ağbaba ise "Miting kararının alınmasında ekonominin çok bozulması ve ülkeyi yönetenlerin akıl ve mantıklarını kaybetmesi etkili oldu" diye konuştu.

ercümentakdeniz.jpg
Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz / Fotoğraf: Twitter

 

"Halkın sandığı bekleyecek hali kalmadı"

Emek Partisi Genel Başkanı Ercüment Akdeniz ise yapılan eylemlere karşı muhalif kesimden gelen "Provokasyon olabilir" yönündeki yorumları eleştirdi. 

"Sokak korkusunu bu kadar abartmanın anlamı yok" diyen Akdeniz, "Halkın sandığı bekleyecek hali kalmadı. Bir şekilde tepkisini dile getirmesi lazım. Millet İttifakı'nın ve CHP'nin bir açmaz içinde olduğunu görüyoruz" dedi.

Ortaya konulan tepkilerin frenlenmemesi gerektiğini belirten Akdeniz, "Tabii ki provokasyona gelinmesin ama demokratik eylemler yapılabilir. Bu konudaki endişelerin abartıldığını düşünüyoruz. Kitlelerin gücünü sadece sandıkla sınırlayan bir yaklaşım doğru değil" diye konuştu. 

"CHP'nin tek başına mitinglerinin kendisine de faydası olmaz, kutuplaşmayı artırır"

Akdeniz ayrıca tek başına CHP'nin mitingler yapmasının kendi kitlesini konsolide etmek dışında bir etkisinin olmayacağını hatta oluşacak kutuplaşmanın iktidar tarafından kullanılarak ters tepki de yaratabileceğini öne sürerek, "Keşke sendikaların ve bütün demokrasi güçlerinin içinde olacağı bir mitingler dizisi olsaydı. CHP'nin miting yapması daraltıcı bir etkisi olacağını düşünüyorum. CHP'ye de yaramaz" ifadelerini kullandı.

önderişleyen.jpg
Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"Miting çağrıları yapılmış olması sosyalist solun harekete geçerek mücadele zemini koymasındandır"

Sol Parti Başkanlar Kurulu Üyesi Önder İşleyen de kasımda Trabzon, İzmir ve İstanbul'da mitingiler gerçekleştirdikleri ifade etti.

Mitinglerin yaşanan krize karşı örgütlü bir halk mücadelesini teşvik etmek üzere bir ayağa kalkma çağrısı olduğunu aktaran İşleyen, "Resmi muhalefet ise yeterince beklersek zaten gidecekler ezberini tekrarlayarak siyaset yapıyor. Bu şekilde tüm toplumda bekleme odasında tutulmaya çalışılıyor. Son gelişmeler karşısında resmi muhalefetin neredeyse iktidardan önce sükunet telkin etmesinde de bunu görüyoruz" şeklinde konuştu. 

İşleyen, şunları kaydetti: 

Bugün ise miting çağrılarının yapılmış olması kuşkusuz ki sosyalist solun şimdi harekete geçerek halkın inisiyatif alanını geliştirecek bir mücadeleci zemini ortaya koymaya başlamasındandır. Bu aslında epey zamandır ifade ettiğimiz üzere sosyalist solun kendi bağımsız örgütlülüğü ile güçlenmesinin dolaylı bir sonucudur. 

hakangülseven.jpg
TİP üyesi gazeteci yazar Hakan Gülseven / Fotoğraf: Twitter

 

"Sokaktaki enerjiyi kendi mitinglerimize akıtalım, kontrolsüz sokağa çıkılmasın düşünceleri var"

Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi gazeteci yazar Hakan Gülseven ise CHP'nin mitinglere başlama kararıyla ilgili "Bana kalırsa sokaktaki enerjiyi kendi mitinglerimize akıtalım, kontrolsüz sokağa çıkılmasın gibi düşünceleri var" iddiasında bulunduktan sonra şöyle devam etti:

CHP'nin uzun zamandır insanlar sokağa çıkmak istediğinde 'Provokasyon olur' korkusu yaymaya çalışan, kitlelerin önünü alamayınca da kendi kanatlarına akıtmaya çalışan bir tarzı var. Şimdi de kitlenin önünü almak ve insanların inisiyatif geliştirmesine karşın siyaseti yine yukarıdan yapılan bir şekilde kurmak gibi bir tutumları var. Dolayısıyla kitlelerin siyasete dahil olmasından korkulan Türkiye'deki burjuva siyasetinin tarzını benimsiyor.

kemalözkiraz.jpg
Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz / Fotoğraf: Twitter

 

"Kılıçdaroğlu, kontrolsüz eylemlerin provoke edileceğini, bunun sağ kesimi bloklaştıracağından endişe ediyor"

CHP'yi yakından takip eden isimlerden Avrasya Araştırma Şirketi Başkanı Kemal Özkiraz ise Kemal Kılıçdaroğlu'nun niyetinin çok belli olduğunu kaydederek, bu konudaki iddiasını şu şekilde dillendirdi:

Kılıçdaroğlu sokakta öfkenin biriktiğinin farkında ama kontrolsüz eylemlerin provoke edilebileceğini, bu durumunda AK Parti'nin sağ kesimi bloklaştıracağından endişe ediyor. Bu nedenle planlı mitinglerle tamamen kontrolü olacak şekilde yoksulluğa hayır mitingleri yaparak, provokasyonlarla fırsat vermemeyi, insanların öfkelerini CHP mitinglerinde dile getirmesini istiyor.

evrenbarışyavuz.jpg
İletişimci Evren Barış Yavuz / Fotoğraf: Twitter

 

"Kemal Bey, uzun zamandır sokakta hareketlenme olduğunu görüyor"

İletişimci Evren Barı Yavuz da Kılıçdaroğlu'nun uzun zamandır kitlelere sabırlı olmaları, provokasyonlara karşı dikkat etmeleri konusunda uyarılarda bulundu.

Yavuz, "Kemal Bey, uzun zamandır sokakta hareketlenme olduğunu görüyor ve provokasyon endişesini dile getiriyor. Ama bir sokak çağrısı yapılacaksa bunun adresinin CHP olacağını ve bu anlamda da kitle gösterilerinin bir düzen içerisinde hedefinden sapmadan inisiyatif alacağını ortaya koyuyor. Hem kitlesindeki enerjiyi hem muhalefetteki enerjiyi kendi odağında tutmak istiyor" yorumu yaptı. 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU