ABD'nin "hayalet tabanca" sorunu: Sabıkalılar ve çocuklar bile internetten sipariş verebiliyor

"30 yıldır polislik yapıyorum, daha önce hiç böyle bir şey görmedim"

Güvenlik güçleri, hayalet tabancaların ve bunların parçalarının forumlar, sosyal medya platformları ya da dark web (karanlık ağ) üzerinden satıldığını bildirdi (Kelsey McClellan/The New York Times)

ABD'de seri numarası bulunmayan ve internetten satın alınan "hayalet tabancalar", ülkede yaşanan şiddet olaylarında her geçen gün daha fazla kullanılırken, tabanca bulundurması yasaklanan kişilerle birlikte çocukların da tabancalara erişimini kolay hale getirdi.

Bu sorun özellikle Kaliforniya eyaletinde ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Los Angeles, Oakland, San Diego ve San Francisco gibi bölgelerdeki federal ve yerel kolluk kuvvetleri, son 18 ayda olay yeri incelemelerinde bulunan tabancaların yüzde 25 ila 50'sinin hayalet tabanca olduğunu bildirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

San Diego Polis Teşkilatı'ndan Paul Phillips, "30 yıldır polislik yapıyorum, daha önce hiç böyle bir şey görmedim" dedi. Phillips, ekimin başından bu yana ekiplerin 400 hayalet tabanca ele geçirdiğini söyledi. Bu rakam 2020'de el konan tüm hayalet tabancaların yaklaşık iki katına denk geliyor.

Öte yandan hayalet tabanca yalnızca ABD'nin Batı Kıyıları'yla sınırlı bir sorun değil.

Güvenlik güçleri, Ocak 2016'dan bu yana ülke genelinde yaklaşık 25 bin adet özel yapım tabancaya el koydu.

Bunların yapımında kullanılan parçalar tabanca sınıfına girmediğinden, internetten bu parçaları satın almak isteyenler, normalde tabanca satın alma başvurusu yapanlardan istenen sabıka kontrolünden geçmiyor. Ayrıca parçaların resmi olarak kaydettirilmesi de gerekmiyor.

Dolayısıyla önceden hüküm giymiş veya tabanca kullanması yasak kişilerle, akli dengesi yerinde olmayanlarla çocuklar, internet üzerinden yasal engellere takılmadan hayal tabanca temin edebiliyor.  

Ancak ABD Başkanı Joe Biden, bu sorunu çözebilmek için haziranda yeni bir yasa tasarısı oluşturmuştu.

Bu kapsamda hayalet tabanca ve bunların yapımında kullanılan parçaların da tabanca sınıfında değerlendirilmesi öngörülüyor. Ayrıca söz konusu parçalara seri numara verilmesi ve bunları alacak kişilerin sabıka kontrolünden geçmesinin zorunlu hale getirilmesi de hedefleniyor.



Independent Türkçe, New York Times

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU