BAE-Türkiye Ortak Ekonomik Komitesi, iş konseyi anlaşmasını yeniledi

Ekonomi Bakanı el Marri, "BAE-Türkiye ekonomik bağları istikrarlı bir şekilde büyüyor ve iki ülke çeşitli yatırım alanlarında yeni ortaklıklar, iş birliği mekanizmaları oluşturabilecek bir konumdadır" dedi

Fotoğraf: WAM

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Ekonomi Bakanı Abdullah bin Touq el Marri, bugün Dubai'de başlayan BAE-Türkiye Ortak Ekonomik Komitesi'nin 10. oturumunda Türk Ticaret Bakanı Mehmet Muş ile yaptığı görüşmede açıklamalarda bulundu.

Emirlik Haber Ajansı'nda (WAM) yer alan habere göre, El Marri, BAE'nin ekonomik konumunu desteklemek ve Yüzüncü Yıl 2071 Planının hedeflerine ulaşmak için ekonomi ve kalkınma alanlarında tüm dünya ülkeleriyle olumlu ortaklıklar geliştirdiğini söyledi.

El Marri, "BAE-Türkiye ekonomik bağları istikrarlı bir şekilde büyüyor ve iki ülke çeşitli ticaret ve yatırım alanlarında yeni ortaklıklar ve iş birliği mekanizmaları oluşturabilecek bir konumdadır" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Bugün, iki ülke arasında ekonomik iş birliğinin tüm yönlerini kapsayacak, sürdürülebilir ekonomik ortaklığın yeni bir aşamasını başlatıyoruz" ifadesini kullanan el Marri, iki ülkenin önümüzdeki dönemde ticaret ve yatırım bağlarını genişletmede kaydedilen ilerlemeyi geliştireceğini de belirtti.

Türk Ticaret Bakanı Muş ise iki ülke arasındaki önemli ortaklığı ve çeşitli alanlarda iş birliğini ilerletme kararlılığının altını çizerek, "BAE, Türkiye'nin Körfez bölgesindeki en büyük ortağıdır" dedi.

Görüşmeler, kara ve deniz taşımacılığı, gemi inşa, lojistik ve sivil havacılık alanlarında iş birliğini kapsıyor. Ayrıca, iki ülke arasındaki doğrudan uçuşları artırmak ve turizm ve misafirperverlik alanlarında iş birliğini desteklemek için çalışma konusunda anlaştılar.

BAE ve Türkiye ortak eylem planı üzerinde anlaştı

Ortak Ekonomi Komitesi, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Dr. Thani bin Ahmed el Zeyoudi ve Türk Ticaret Bakanı'nın başkanlığında çok sayıda hükümet ve özel sektör temsilcisi ve yatırımcısının katılımıyla toplandı.

İki taraf, finans, bankacılık ve Fintech sektörlerinde iş birliğini geliştirmenin yanı sıra üretim ve yatırım potansiyellerini güçlendirirken, petrol dışı ticaret hacmini artırmak ve iki ülke arasındaki ticari alışverişleri kolaylaştırmak konusunda ortak bir "BAE-Türkiye eylem planı" üzerinde anlaştı.

İki ülke, BAE'deki Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu ile Türk Dış İlişkiler Konseyi arasında iş konseyinin yenilenmesi için anlaşma imzaladı.

El Zeyoudi, "BAE ile Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım iş birliği, iki tarafın benimsediği ekonomik çeşitlendirme ve serbest ticaret politikaları ve üstün stratejik konumları sayesinde önümüzdeki dönemde önemli ölçüde büyüyecek." diyerek BAE'nin Türkiye'ye Orta Doğu, Asya ve Afrika pazarlarına ihracatı için önemli bir kapı sağladığını, Türkiye'nin ise bir dizi Avrupa ve Asya ülkesine BAE ihracatı için önemli bir pazarı temsil ettiğini kaydetti.

El Zeyoudi, "BAE, Türk işletmeleri de dahil olmak üzere dünyanın farklı bölgelerinden tüm yatırımcılara yatırıma elverişli bir ortam sağlıyor" dedi.

Toplantı sırasında iki taraf, iş toplulukları arasında koordinasyonun artırılması ve uzmanlık ve bilgi alışverişinin hızlandırılması konusunda anlaştılar.

BAE ve Türkiye arasında çok sayıda sektörde işbirliği

BAE firmalarının Türkiye'de petrol ve gaz, finansal hizmetler, imalat, turizm, inşaat ve yenilenebilir enerji gibi hayati sektörlere yatırım yapmasıyla birlikte, BAE'nin Türkiye'ye doğrudan yabancı yatırım (FDI) girişleri 2020 yılı sonunda 18,4 milyar AED'ye ulaştı. 

Türk firmalarının bina ve inşaat, gayrimenkul, finans sektörü, sigorta, imalat ve BT alanlarına yatırım yapmasıyla birlikte, BAE'ye yapılan Türk yatırımları 2020'nin başında 1,3 milyar AED'yi aştı.

 

Independent Türkçe, WAM
 

DAHA FAZLA HABER OKU