Norveç'te yaşayan Kürt ressam Diyarbakır'da sergi açıyor

Norveç vatandaşı olan Konyalı Kürt ressam Hakan Yaşar, Türkiye'deki ilk kişisel sergisini Diyarbakır'da açma kararı aldı. Sur'da sergilenecek olan eserlerden elde edilecek gelirin bir kısmı mağdur çocuklara bağışlanacak

Kürt ressam Hakan Yaşar / Fotoğraf: Veysi Polat-Independent Türkçe

Konya'nın Cihanbeyli ilçesinde dünyaya gelen 45 yaşındaki, 1990 yılında yerleştiği Norveç'te eserleri en çok satılan ressam olarak biliniyor. 
 

HAKAN YAŞAR2.jpg
Kürt ressam Hakan Yaşar

 

Yıllarca komilik ve aşçılık yapan Hakan Yaşar'ın hikayesi oldukça ilginç.

Her gurbetçi gibi kendisi de Norveç'e gidince kafe ve restoran gibi yerlerde hizmet sektöründe uzun yıllar çalıştığını anlatan Hakan Yaşar, "Elde ettiğim 20 yıllık deneyim ve birikimle Norveç'in Stavanger şehrinde iki restoran birlikte açtım. İşçiyken, patron oldum. Yıl 2018'e geldiğinde artık bu kadar deyip, yaşamımın geri kalanını çocukluk merakım olan resim yapmaya karar verdim" dedi. 
 

 

Hitler'den kalma yapıyı atölyeye çevirdi

Tüm birikimini satıp Stavanger kentinde bulunan Hitler döneminde Akıl Hastanesi ve İltica Kampı olarak kullanılan üç katlı binayı satın aldığını ifade eden Yaşar, burayı atölye, galeri ve çerçeve-boya imalathanesine dönüştürdüğünü ifade etti. 
 

 

"Rönesans dönemi tekniklerini kullanıyorum"

Independent Türkçe'ye konuşan Hakan Yaşar, şunları anlattı: 

Teknik olarak figüratif çalışıyorum. Yani insan figürleri. Kendi boyamı kendim üretiyorum. Rönesans dönemindeki ressamlar gibi palet üzerinde metalik pigmentlerden elde edilen boyaya yumurta sarısı dahil ediyorum. Elde ettiğim boyaları tüplere yerleştirerek muhafaza ediyorum. Norveç ve Türkiye'de sanatsal boya üretimi yok. Hedefim de Türkiye'de sanatsal boya üretim fabrikası kurmaktır.
 

 

"Bir anda Norveç'in eserleri satılan en ünlü ressamı oldum"

Pandemi döneminde kısıtlama gelince eserlerini sergileyemediğini anlatan Yaşar, "Norveç'in dünyaca tanınmış kuaförü iki eser almaya geldi. Eserlerimi görünce kendi mekanında sergileme önerisi getirdi. Mekanı oldukça otantik ve büyüktü. Sergi ülke çapında büyük ilgi görünce tüm eserlerim satıldı. Bir anda Norveç'in eserleri satılan en ünlü ressamı oldum" dedi. 
 

 

İlk kişisel sergisi Diyarbakır'da açılacak

2019'de Japonya'da düzenlenen "Art Olympia 2019 Tokyo Resim Yarışması"nda 5 bin 500 kişi arasından ikinci seçilerek "Şeref Ödülü"nü alan Hakan Yaşar, Türkiye'de ilk kişisel sergisini Diyarbakır'da açacak. 
 

 

25-28 Kasım tarihleri arasında tarihi Sur ilçesindeki Zerzevan Konağı'nda açılacak sergide 32 eser sanatseverlerin beğenisine sunulacak.

Satılacak eserlerden elde edilecek gelirin bir kısmı, 2015'teki hendek ve barikat olaylarında mağdur edilen Sur çocuklarının eğitim ve oyun alanlarının geliştirilmesinde kullanılacak. 
 

 

"Gençlere sanat aşılamaya geldim"

Diyarbakır'a ilk kez geldiğini anlatan Yaşar, "Her ne kadar Diyarbakır'da doğmamış olsam da burası benim memleketim. Buradaki gençlerin sanata olan merakını biliyordum. Onlara sanat aşılamaya geldim. İmkan ve fırsat verilirse burada da iyi cevherlerin çıkacağına inanıyorum. Bu sergi en büyük klasik sanat sergisi olacak" diye konuştu.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU