Tarih öncesi penis solucanlarının "münzevi yaşam tarzını" benimseyen ilk canlılar olduğu keşfedildi

Araştırmacılar bulguların, yırtıcıların hayvan evriminin çok erken safhalarında ekolojiyi ve davranışları şekillendirmedeki kilit rolünü gösterdiğini söylüyor

Bir hyolith kabuğunda yaşayan penis solucanına dair sanatçı tasviri (Prof. Zhang Xiguang, Yunnan Üniversitesi)

Yeni bir araştırmaya göre; 500 milyon yıldan uzun süre önce yaşamış, gündelik dilde "penis solucanı (Türkçede kimi zaman yırtıcı deniz solucanı da deniyor -ed.n.)" diye adlandırılan tuhaf görünümlü deniz hayvanları, diğer organizmaların attığı kabukları yırtıcılara karşı kalkan olarak kullanarak keşiş yengecinin yaşam tarzını benimseyen en eski canlı olabilir.

Modern zamanın keşiş yengeçleri atılmış salyangoz kabuklarını barınak olarak kullanmasıyla biliniyor. Araştırmacılarsa penis solucanlarının bu yaşam tarzını keşiş yengeçlerinin evrimleştiği ilk zamandan yüz milyonlarca yıl önce, Kambriyen Dönem'de, en eski hayvan ekosistemleri yeni yeni ortaya çıkarken icat ettiğini keşfetti.

Çin'deki Yunnan Üniversitesi'yle İngiltere'deki Durham Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü çalışma, Current Biology adlı bilimsel dergide yayımlandı. Bilim insanları Çin'in Guanshan kentindeki fosil yatağı koleksiyonlarını inceledi. Bu yataklarda solucan gövdeleri gibi yumuşak dokular, klasik fosil kayıtlarını oluşturan kabuk malzemeyle birlikte korunmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun süredir soyu tükenmiş bir fosil grubu olan hyolith'lerin koni şeklindeki kabukları içinde Eximipriapulus cinsine ait 4 penis solucanı örneği bulundu.

Kambriyen Dönem'de yırtıcılar sayıca fazla ve saldırgan olduğu için bilim insanları penis solucanlarının boş kabukları kalıcı bir barınak olarak kullanmış olabileceğini söyledi.

Durham Üniversitesi'nden ve çalışmanın ortak yazarlarından Martin Smith yaptığı açıklamada "Solucanlar her zaman aynı tür kabukların içinde, aynı pozisyonda ve yönde rahatça oturuyor. Mantıklı tek açıklama bu kabukların onların yuvası olması ki bu da gerçek bir sürpriz oldu" dedi.

Bilim insanları farklı bir organizmanın dış iskeletinin benimsendiği bu tür "münzevi yaşam tarzının", kabukları kıran ve delen yırtıcıların sayısının arttığı ve 66 milyon yıl ila 251 milyon yıl önce meydana gelen "Mezozoik Deniz Devrimi" döneminden önce yaşayan hiçbir canlıda şu ana dek belgelenmediğini veya gözlemlenmediğini dile getirdi.


Araştırmacılar bulguların, hayvan evriminin çok erken safhalarında yırtıcıların ekolojiyi ve davranışları şekillendirmedeki kilit rolünü gösterdiğini ekledi.

Ayrıca bilim insanlarına göre 541 milyon yıl önce modern hayvanların vücut şemalarının hızla ortaya çıktığı "Kambriyen patlamasının" hemen ardından bu özelliğin bağımsız olarak evrimleşmesi, evrimsel sürecin olağanüstü hızını ve esnekliğini vurguluyor.

Dr. Smith "Bu organizmaların var olmasından çok da uzun sayılmayacak bir süre önce, deniz yosunlarından ya da denizanalarından daha karmaşık, canlı hiçbir şey yoktu. Dolayısıyla ilk karmaşık hayvanların sahneye çıkmasından hemen sonra, genelde çok daha genç jeolojik dönemlerle ilişkilendirilen karmaşık ve tehlikeli ekolojileri görmeye başlamamız akıllara durgunluk veriyor" dedi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU