Narendra Modi tartışmalı tarım yasalarını neden şimdi yürürlükten kaldırıyor?

Arpan Rai, Delhi'den bildiriyor: Narendra Modi'nin bir yıldır devam eden çiftçi protestolarının ardından yaptığı U dönüşü, Hindistan'da gelecek yıl yapılacak önemli seçimler öncesinde siyasi bir hamle olarak görülüyor

Çiftçiler, Hindistan'daki tarım yasalarının yürürlükten kaldırıldığı haberini kutladı (AP)

Hindistan'da tartışmalı üç tarım yasasının çıkmasının üzerinden bir yıldan uzun bir süre geçmişken Başbakan Narendra Modi, büyük protestolara yol açan ve Hindistan'ın başkentine giden yolların on binlerce çiftçi tarafından kapatılmasına neden olan yasaları yürürlükten kaldırmaya karar verdi.

2020 Kasım'ından bu yana ülkenin kuzeyindeki Pencap ve Haryana eyaletlerinden Hintli çiftçiler Kovid-19 pandemisine, aşırı sıcaklara ve şiddetli yağışlara rağmen geri adım atmayı reddediyordu. Benzeri görülmemiş oturma eylemi devasa boyutlarda fiziksel aksamalara neden oldu, iktidardaki Hindistan Halk Partisi'nin (BJP) yasama gündemini tıkadı ve yüzlerce çiftçinin ölümüne yol açtı.

En sonunda ilk geri adımı Modi attı.

Cuma günü yaptığı konuşmada ülkeden özür dileyen Modi şunları söyledi:

Samimiyetle ve tüm kalbimle belirtmek isterim ki belki de gayretlerimizde eksik bir şeyler vardı, bazı çiftçi kardeşlerimize hakikati anlatamadık. Gelin temiz bir sayfa açalım.

Size tarım yasalarını geri aldığımızı söylemek istiyorum. Tarım yasalarını yürürlükten kaldırıyoruz.

Söz konusu reformların, gelirleriyle geçim kaynaklarına zarar vereceğini ve kendilerini büyük şirketlerin çıkarlarının insafına terk edeceğini söyleyenler için bu bir zafer olsa da analistler yaklaşan seçimler öncesi bu U dönüşünün zamanlaması sorguladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Protestocular BJP'nin "çiftçi karşıtı" olduğunu söylüyordu ki bu, tarıma bu kadar fazla bel bağlayan, tarımla bu kadar iftihar eden bir ülkede hayra alamet değil.

Hindistan Yüksek Mahkemesi'nin tarım yasalarını incelemek üzere atadığı heyetin üyelerinden Dr. Anil Ghanwat (devlete ait yerel toptancıların yerleşik ağını bozan ve bunların yerine serbest piyasayı getiren) üç yasanın yürürlükten kaldırılmasının kesinlikle siyasi olduğunu söyledi.

Ülkenin batısındaki bir çiftçi sendikasının lideri olan Ghanwat, Modi yönetiminin çiftçileri yatıştıramayacağını anladığı için bu kararı verdiğini belirtti.

"Bu yasaların geri çekilmesi için başka bir sebep olsaydı, yürürlüğe girdikten birkaç hafta sonra bunu çoktan yaparlardı. Hükümet 11 ay boyunca yasaları yürürlükten kaldırmama kararlılığını korudu, hatta çiftçilerle müzakere yapıldı ama hepimizin bildiği gibi sonuç çıkmadı. Görünüşe göre yaklaşan seçimlerde zarar görmek istemiyorlar" diyen Ghanwat, siyasi önceliklerin tarım reformlarına ağır bastığını görmek karşısında hayal kırıklığı yaşadığını da ekledi.
 

hintli çiftçiler (reuters).jpg
Delhi-Haryana sınırına yakın Singhu protesto alanında çiftçiler kutlama yapıyor (Reuters)


Hindistan'ın en önemli iki eyaleti (Pencap ve Uttar Pradeş) 5 aydan kısa süre içinde seçimlere gidiyor.

Modi yönetimdeki Hindistan Halk Partisi (BJP), Hindistan'ın en kalabalık eyaleti olan ve 2024'teki federal seçimleri kazanmaya giden basamak olduğu söylenen Uttar Pradeş'te iktidarda.

BJP, Pencap'ta da eyaleti 4 yıldır elinde tutan muhalefet partisi Kongre Partisi'nden iktidarı almayı umuyor.

Hintli tarım ekonomisti Ashok Gulati, yasaları yürürlükten kaldırmanın taktiksel bir hamle olduğunu çünkü BJP'nin Kongre Partisi'nde devam eden ve Pencap'ın başbakanı Yüzbaşı Amarinder Singh'in görevden ayrılmasına yol açan çatlaktan yararlanma fırsatı gördüğünü söyledi.

The Independent'a konuşan Gulati "Bugün Pencap siyasetinde neler olduğunu biliyoruz. Şimdi, Yüzbaşı Singh'in tarım yasaları meselesi çözüldüğü takdirde BJP'nin desteğini almak istediğini açıkça söylediği bir durum var" dedi.

Hindistan hükümetinin gıda tedariki ve fiyatlandırma politikaları konularında danışma organı olan Tarımsal Maliyetler ve Fiyatlar Komisyonu'nun (CACP) eski başkanı olarak görev yapan Gulati'ye göre BJP, siyasi gücünü pekala Singh'in arkasına koyabilir ve Akali Dal ya da Kongre partilerinden daha fazla bölgesel lider de onlara katılabilir.
 

narendra modi (AFP).jpg
Analistlere göre Modi'nin U dönüşü fazlasıyla siyasi bir hamleydi (AFP)


Gulati "Yeni bir parti kurulabilir ve kimbilir kim iktidara gelir. Yüzbaşı Singh'in tekrar iktidara geldiği ve Modi'nin partisinin başbakan yardımcısı pozisyonu aldığı bir senaryo düşünün. Bu sadece spekülasyon olsa da fazlasıyla ihtimaller dahilinde" dedi.

Gulati "Uttar Pradeş'teki ve de Pencap'taki seçimler çok kritik ve bir siyasetçi için en önce gelen şey siyasi iktidardır" diye ekledi.

Nihayetinde çiftçilerin azmine değdi.

Bharat Krishak Samaj adlı tarım grubunun genel başkanı Ajay Bir Jakhar, The Independent'a verdiği demeçte "Bence partinin Bilgi ve Teknoloji örgütü insanları kendi bakış açılarına ikna etmekten ziyade ajitasyonun cesaretini kırmak ve onu itibarsızlaştırmakla uğraştı.Tarım yasalarının yürürlükten kaldırılması başarılı ajitasyonun sonucudur" dedi.

Fakat yaşananların ardından hiçbir siyasi partinin tarım yasalarını yeniden değerlendirmeyi göze almayacağını söyleyen Ghanwat'a göre, Modi'nin U dönüşü Hindistan'da yakın gelecekte tarımsal reformlar yapılmasının ihtimal dışı olduğu anlamına geliyor.



https://www.independent.co.uk/independentpremium/world

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU