Buldan: Erdoğan konuşmasa dolar yükselmeyecek, ama bir türlü durmuyor

HDP Eş Genel Başkanı Buldan, "Konuştukça kendi ülkesinin ekonomisini batıran bir tek adam yönetimi varken dış güçlere hiç gerek yok" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: AA

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan partisinin Parlamento Kadın Grubu Toplantı'sında konuştu. 

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü dolayısıyla kadın grubu olarak toplandıklarını açıklayan Buldan, "Bundan yıllar önce 3 kız kardeş, Mirabel kız kardeşler yaşadıkları ülkedeki diktatörlük rejimine karşı bir direniş mücadelesi başlattılar. Onların mirasını devralan bir kadınlar her türlü zorluğa ve bedele rağmen kadın mücadelesinin bayrağını taşımaya devam ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmasında AK Parti'yi hedef alan Buldan, "Bugün bu ülkede kadınların yasal statüleri eşitmiş gibi tanımlanıyor fakat bu bir asırlık sürecin sonunda emeği yaşamı sömürülen kadınlar yine biziz" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Başak Cengiz'e çekilen kılıcı tutan el ile kadınlara 'sapkın' diyen dil aynıdır"

Son bir yıl içerinde 466 kadının öldürüldüğünü kaydeden Buldan,"Katledilen kadınlar birer rakam değildir, birer istatistik verisi değildir. Kılıçla öldlürülen Başak Cengiz, kaybedilen Gülistan Doku, ölüme sürüklenen ipek Er,  Nadira kadirova, Pınar gültekin ve daha niceleri bu ülkeden çalınan bir birey, hayatımızdan eksilen bir yaşamdır. Bu ülkede kadınlar her gün katledilirken AKP iktidarının yaptığı bunu önlemek yerine İstanbul Sözleşmesinden çekilmek oldu" dedi.

Danıştay'ın İstanbul Sözleşmesi'nin feshini "onayladığını" vurgulayan Buldan, "Yetmedi  İstanbul Sözleşmesi'ne sahip çıkan kadınları sapkın ilan etme hakkını da kendilerinde gördüler" diye konuştu.

Buldan şöyle devam etti:

Başak Cengiz'e çekilen kılıcı tutan el ile kadınlara 'sapkın' diyen dil aynıdır. Kadına karşı yöneltilen şiddetin dili iktidarın en tepesinden kurulmakta bu dile güvenen erkek eli kadına kurşun sıkmakta kılıç çekmekte hiç de çekince görmemektedir. Üstelik bu dilin kadına karşı saldırıda çoklu erkek ortakları olduğunu da biliyoruz. Bunlar erkek kolluktur, erkek yargıdır, erkek medyadır, kadını yok sayan, aşağılayan eşit görmeyen erkek Diyanet'ten kadını görmezden gelen Aile Bakanlığı'na kadar bu çoklu kadın düşması erkek zihniyetini görüyoruz. Siz de bizi iyi tanıyın ve kadınlardan korkun. Kadınlar gümbür gümbür geliyor, gelmeye de devam edecek

"Karnımız en çok bunların yalan rekorlarına tok"

Türkiye'de kadınların "yoksulluğu en ağır, en yakıcı haliyle" yaşadığını belirten Buldan, "İktidar bu acı tablo karşısında 'Türkiye ekonomisi rekor kırdı' diyor. Evet yolsuzluk, vergi kaçırma rekorları, bütçeden savaşa ve saraya aslan payı ayırma rekorları kırarken yoksulluk rekoru altında ezilen kadınlar AKP'nin yalan rekorlarını görmüyor mu, elbette görüyor. İşsizlikte kırılan rekorları, doların yükselişinde kırılan rekorları, ocağımıza düşen yoksulluk rekorunu en gerçek haliyle yaşarken bizim karnımız en çok bunların yalan rekorlarına tok. Biz kadınların kıracağı bir rekor var. AKP-MHP erkek düzenini yalanlarıyla beraber rekor düşüşle göndereceğiz Allah'ın izniyle" diye konuştu.

"Ülkesinin ekonomisini batıran bir tek adam yönetimi varken dış güçlere hiç gerek yok"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a da tepki gösteren Buldan, şöyle devam etti:

Konuşmasa dolar yükselmeyecek. Ama bir türlü durmuyor. Konuştukça kendi ülkesinin ekonomisini batıran bir tek adam yönetimi varken dış güçlere hiç gerek yok, siz yetersiniz diyoruz. Güya bir de ekonomik kurtuluş savaşı veriyorlarmış. 7'den 70'e herkesin tek bir kurtuluş mücadelesi var. O da sizin soygun düzeninizden, adaletsizliklerinizden bir an önce kurtulma mücadelesidir. Bunu da hep birlikte başaracağız. 

Cumhur İttifakı'nın diğer ortağı MHP'yi de hedef alan Buldan, "Seçim barajının 7'ye indirilmesini isteyen küçük ortak da doların altında kaldı" dedi.

 

 

 

Independent Türkçe


 

DAHA FAZLA HABER OKU