“Çin ABD’ye yönelik gümrük vergilerini artırırken diğer ülkeler için düşürüyor”

ABD’de bir ekonomi enstitüsü, “Trump diğer ülkelere gümrük vergisi sopası gösterirken Çin büyük bir olanak sunuyor” dedi

Fotoğraf: The Independent

Adam Forrest - The Independent

Çin, Trump yönetimiyle ticaret savaşı kapsamında ABD ürünlerine yönelik gümrük tarifelerini artırdı. Ancak önde gelen bir grup ekonomist, diğer ülkelere yönelik tarifeleri sessizce indirdiğini söylüyor.

Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü'ne göre Çin, ticaret yaptığı diğer ülkelerin rakip ürünlerine uyguladığı gümrük tarifelerini geçen yılın başından itibaren ortalama yüzde 6,7'ye düşürdü.

ABD merkezli grubun son raporunda, bu oranın Amerikan ürünleri için ortalama yüzde 20,7 olduğu belirtildi.

Enstitü, ABD'nin 2018 başında diğer ülkelerle "aynı koşullarda" ticaret yaptığını, Washington-Pekin geriliminin tırmanması ile durumun değiştiğini ifade etti.

Enstitü'den Char Bown, "Trump diğer ülkelere gümrük tarifesi sopası gösterirken Çin büyük bir olanak sunuyor. Ülke, dünyanın geri kalanı için kırmızı halılar sermeye başladı. (ABD haricinde) herkes Çin'in 1,4 milyar tüketicisine daha gelişkin olanaklarla erişiyor" dedi.

ABD halkının, ticaret savaşı yüzünden "muhtemelen Trump'ın düşündüğünden fazla acı çektiğini" söyleyen Bown, sözlerine şöyle devam etti:

Trump'ın provokasyonları ve Çin'in iki boyutlu tepkisi, Amerikan şirketleri ve işçilerinin artık Çinli şirketlere ve üçüncü ülke şirketlerine karşı önemli bir maliyet dezavantajı olduğunu anlamına geliyor.

Çalışma bakanlığının son verileri de Trump tarifelerinin mavi-yakalı endüstrilerde olumsuz etki yarattığını gösteriyor: Mayıs’ta üretim ve inşaat alanındaki büyüme önemli ölçüde yavaşladı.

ABD, geçen nisanda 250 milyar dolar değerindeki Çin ürününe yüzde 25 oranında gümrük vergisi uygulamıştı. Çin buna, 2018'in sonlarında 110 milyar dolar değerindeki ABD ürününe uyguladığı tarifeleri yükselterek cevap vermişti.

Geçen aya kadar, iki ülkenin yavaşça ancak istikrarlı bir şekilde ticaret savaşının sonuna yaklaştığı ve yeni bir ekonomik anlaşma üzerinde çalıştığı izlenimi vardı. Ancak sonrasında ABD, Çin'i görüşmelerin ilk etaplarında verdiği sözlerden caymakla suçlamıştı.

Müzakereler durmuş ve Trump yönetimi Çin'e uyguladığı gümrük tarifelerini genişleterek,Çin'den ABD'ye gönderilen her şeyi ilave 300 milyar dolarlık vergilendirme planını yürürlüğe koymuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Pekin ise, Trump'ın Çinli telekom devi Huawei'yi kara listeye alması üzerine misilleme tehdidinde bulunmuştu. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı, ABD yönetimini “ekonomi terörizmi” ile suçlamıştı

Öte yandan, anlaşmazlığın artma riski, piyasaları sarsarken küresel ekonomiye dair beklentileri de gölgeliyor.

Trump ve Şi'nin haziran sonunda Japonya'da düzenlenecek G20 Zirvesi'nde buluşması bekleniyor. Trump, ticaret savaşını bitirme yönündeki müzakerelerin zirve öncesi başlayacağını ve görüşmelerdeki 6 haftalık kesintinin sona ereceğini iddia etti.

Çarşamba günü, ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer de, birkaç gün içinde en üst düzey Çinli müzakereciyle bir telefon görüşmesi gerçekleştirmeyi planladığını açıkladı.

İlave bilgiler ajanslardan sağlanmıştır.

 

 

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU