Brit Ödülleri kadın ve erkek kategorilerini kaldırıyor

Toplumsal cinsiyet ayrımı gözetmeyen ödüller, müzik etkinliğini daha kapsayıcı hale getirmeyi amaçlıyor

Bu yılki Brit Ödülleri, 11 Mayıs'ta Londra'daki O2 Arena'da düzenlenmişti (Reuters)

Brit Ödülleri, yıllık müzik etkinliğini "mümkün olduğunca kapsayıcı ve güncel" kılmak için erkek ve kadın kategorilerini kaldıracak.

2022'den itibaren En İyi Erkek ve En İyi Kadın Solo Sanatçı ödülleriyle En İyi Uluslararası Erkek ve Kadın Solo Sanatçı ödülleri yerine Yılın Sanatçısı ve Yılın Uluslararası Sanatçısı ödülleri verilecek. Cinsiyete göre belirlenen ödüllerin son kazananları Dua Lipa ve J Hus olacak.

Yapılan değişikliği duyuran bildiride Brit Ödülleri, bu hamleyi "sanatçıları kendilerini nasıl tanımlamayı seçtikleri ya da başkalarının onları nasıl gördüğü için değil, sadece müzikleri ve eserleri için" kutlamak istedikleri için gerçekleştirdiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sam Smith ve Will Young gibi müzisyenler, daha önce Brit Ödülleri'nin non-binary (ikili cinsiyet sınıflandırmasının dışındaki kimlikler için kullanılan tanım -çn.) müzisyenleri dışladığını söyleyerek değişiklik çağrısında bulunmuştu.

Kendisi non-binary olan Smith, toplumsal cinsiyet temelli kategorilerin hiçbirine uymadığı gerekçesiyle son albümü Love Goes'u geçen yılki Brit Ödülleri'ne göndermemişti.

Smith 2021'deki törende şunları söylemişti:

Ödül törenlerinin içinde yaşadığımız toplumu yansıtabileceği zamanı sabırsızlıkla bekliyorum. Toplumsal cinsiyet, ırk, yaş, engellilik, cinsel yönelim ve sınıf gözetmeksizin herkesi kutlayalım.

1977'deki başlangıcından bu yana Brit Ödülleri toplumsal cinsiyet ayrımlarına göre verildi. Organizatörler 2019'da ödülleri gözden geçirme sözü verdi ama süreci ancak şimdi değiştiriyorlar.

Brit Ödülleri ayrıca türe dayalı ödülleri 2006'dan beri ilk kez geri getiriyor. Alternatif/rock, pop/R&B, dans ve hip-hop/rap/grime türlerinde ayrılan ödüller, müzik sektöründeki isimlerden gelen oylara dayanan geleneksel yöntem yerine hayranların oylarıyla belirlenecek.


Sunuculuğunu komedyen Mo Gilligan'ın yapacağı 42. Brit Ödülleri, 8 Şubat 2022'de Londra'da düzenlenecek.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/music

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU