Çin'de üretilen Kovid-19 ilaç adayı üçüncü aşamada: İnsanlar üzerinde test ediliyor

"JS016" adlı antiviral ilacın üçüncü aşama klinik denemeleri insanlar üzerinde başladı

Fotoğraf: AA

Çin'de Kovid-19'a karşı geliştirilen antikor tedavisine yönelik ilaç adayının üçüncü aşama klinik denemeleri insanlar üzerinde başladı.

Çin Bilimler Akademisi Mikrobiyoloji Enstitüsü ve Şanghay Cunşi Biobilimler Şirketi iş birliğinde geliştirilen "JS016" adlı antiviral ilacın 15 ülkede acil durum tedavisi için kullanıldığı belirtildi.

Bugüne dek yurt dışına 500 bin doz yollanan ilaç için üçüncü aşama denemelere başlandığı kaydedildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Geliştiriciler, Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'nın 3 bin doz ilacı ülkedeki hastaları tedavi etmek üzere ayırdığı bilgisini paylaştı.

Çinli düzenleyiciler Haziran 2020'de, ilacın insanlar üzerinde test edilmesine izin vermişti.

JS016, sağlıklı insanlar üzerinde denenmesine izin verilen ilk monoklonal antikor Kovid-19 tedavisi olmuştu.

İlacın 2'nci aşama klinik denemelerinde güvenli ve etkili olduğu, katılımcılarda virüsün yoğunlaşmasını yavaşlattığı ve ağır hastalığı önlediği gözlenmişti.

Pfizer başvurmuştu

Pfizer şirketi de geçen çarşamba günü Paxlovid adı verilen ve hap şeklinde kullanılan ilacın acil durum kullanımı için ABD Gıda ve İlaç Kurumu'na (FDA) başvurulduğunu ve deneylerde elde edilen sonuçların kuruma iletildiğini açıklamıştı.

AstraZeneca ise geliştirdiği Kovid-19 antikor ilacının aşıların etkili olmadığı kişilerde virüs kapma riskini, altı aylık bir periyotta yüzde 83 azalttığını ortaya koydu. Şirket, ilacın sağladığı "asıl yararın" tedavi olarak kullanılmaktansa koronavirüse karşı bir önlem olarak alınması olduğunu belirtmişti.

 

AA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU