Nuri Bilge Ceylan: Oğullarım yüzünden pek çok Marvel filmi izlemek zorunda kalıyorum

"Bu benim cezam” ifadelerini kullanan Ceylan filmlerinden, hırsızlık yaparken yakalanmasına pek çok konuda açıklamada bulundu

Fotoğraf: Variety

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Çin'in başkentinde düzenlenen Şangay Uluslararası Film Festivali kapsamında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Variety'deki habere göre söyleşisinde çocuklarıyla ilişkisinden de örnekler verdi. 

"Marvel filmlerini izlemek benim cezam"

Oğulları nedeniyle Marvel filmleri izlediğini belirten yönetmen, bu durumu bir "ceza" olarak tanımladı:

Ne yazık ki çocuklarım yüzünden pek çok Marvel filmi izlemek zorunda kalıyorum. Bu benim cezam. Çocuklarımın hayatlarının bu evresinde benim filmlerimi sevmelerini beklemiyorum.

“Oğullarım için ideal bir baba olmayabilirim”

Baba-oğul ilişkisini anlatan Ahlat Ağacı filminin de yönetmenliğini yapan Nuri Bilge Ceylan, oğulları için ideal bir baba olmayabileceğini söyledi.

"Alternatif çekimler yapıyorum"

2014 yılında Kış Uykusu filmiyle Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye kazanan Ceylan, film çekerken defalarca alternatif çekim yaptığını belirtti.

Nuri Bilge Ceylan, “Eğer karakter ağlıyorsa, onu gülümserken de çekmeliyim. İçimizdeki her şeyi dış dünyaya göstermeyebiliriz ancak dikkatli gözler daha fazlasını görür” ifadelerini kullanarak filmlerinde birbirine zıt anları çektiğini söyledi.

Dijital çağın sunduğu kolaylıklarla 3 aylık prodüksiyon sürecinin kendisi için yeterli olduğunu anlatan Ceylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

35 mm film çekmek pahalı. Oyuncunun hata yapması halinde bu durum prodüksiyona anında 200 dolara mal oluyor. Nostaljiyi, görsellerde eskitilmiş yapıyı ve çizgileri sevmiyorum. Hayatın kendisinde bunlar yok. Benim için ses kalitesi, görsel kaliteden daha önemli.

Çehov etkisi

Ceylan, Rus yazar Anton Çehov’dan etkilenişini ise şu sözlerle açıkladı:

O, bana hayata nasıl bakmam gerektiğini öğretti. Tüm hikayelerini defalarca okudum. Ona göre her bir kişi bir hikayedir ve farklıdır. Dünyayı Çehov’un filtresinden görüyorum.

Yönetmen Nuri Bilge Ceylan, Kış Uykusu filminin de Çehov’un iki öyküsünden uyarlama olduğunu belirtti.

Ceylan ayrıca Londra'da yaşadığı dönemde 2 kez kaset hırsızlığı yaparken yakalandığını itiraf etti.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU