Ali Poyrazoğlu: Devlet sana elini uzatırsa sen o eli sıkmalısın

"Devlet ile sanat arasında sıkı bir bağ olmalı"

Fotoğraf: Sabah.

Tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, devlet sanatçısı unvanını kabul etmeyenleri eleştirdi.

Sabah gazetesinden Tuba Kalçık’a konuşan Poyrazoğlu, devlet sanatçısı unvanını kabul etmeyenler için şu eleştirisini dile getirdi:

Benim anlayışıma göre devlet sana elini uzatırsa sen o eli sıkmalısın. Devlet ile sanat arasında sıkı bir bağ olmalı. Mesela geçtiğimiz günlerde Kültür Bakanımız, Beyoğlu Kültür Yolu Festivali için teklif getirdi. Ben de bunu severek kabul ettim.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Poyrazoğlu, “Kendinizi muhalif olarak mı tanımlıyorsunuz?” sorusunu şöyle yanıtlandırdı:

Evet. Ben Kenan Evren döneminde de, Ecevit döneminde de, Demirel döneminde de muhaliftim. Yani iktidar ne olursa olsun sanatçı muhaliftir. Ama kimisi bunu yıkıcı kullanır, kimisi de yapıcıdır. Ben hiç yıkıcı mizah yapmadım. Eleştirilerimi hep ülkemiz daha iyi olsun, daha iyi bir dünya olsun diye yapıyorum. Sanat yeni bakış çıkarmaktır. Eskiyi eleştirerek bunu yapabiliriz ancak.

Neşet Ertaş reddetmişti

Ünlü sanatçı Neşet Ertaş, Süleyman Demirel’in Cumhurbaşkanlığı döneminde kendisine verilmek istenen ‘devlet sanatçısı’ payesini “Hepimiz bu devletin sanatçısıyız, ayrıca bir devlet sanatçısı sıfatı bana ayrımcılık geliyor. Halkın sanatçısı olarak kalırsam benim için en büyük mutluluk bu. Şimdiye kadar devletten bir kuruş almadım, bir tek TBMM tarafından üstün hizmet ödülünü kabul ettim. Onu da bu kültüre hizmet eden ecdadımız adına aldım” diyerek kabul etmemişti.

Orhan Pamuk, Fikret Otyam, Arif Sağ, Turhan Selçuk, Müzeyyen Senar, Neşet Ertaş, Sezen Aksu, Selim İleri, Gazanfer Özcan, Müşfik Kenter, Nilüfer ve Mehmet Güleryüz gibi isimlerin de geçmiş yıllarda devlet sanatçılığı unvanını reddettiği basına yansımıştı.

 

Sabah, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU