Rolls-Royce: Tam elektrikli uçağımız hız rekoru kırdı

"Jet sıfırı gerçeğe dönüştürmeyi sağlayacak bir dönüm noktası"

Spirit of Innovation, 535 fren beygir gücüne denk gelen 400 kilowatt saatlik bir motora sahip (Rolls-Royce)

Britanyalı lüks araç ve uçak motoru üreticisi Rolls-Royce, tam elektrikli uçağı Spirit of Innovation'ın hız rekoru kırdığını açıkladı.

Şirketin 19 Kasım'da yayımladığı açıklamada, uçağın testlerde saatte 623 kilometre hıza ulaştığı ve bunun yeni bir dünya rekoru olduğu bildirildi.

Açıklamada ayrıca uçağın testlerde üç farklı mesafede yeni rekorlara imza attığı da ifade edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Spirit of Innovation, 16 Kasım'da düzenlenen testlerde 3 kilometrelik mesafede saatte 555,9 kilometre, 15 kilometrelik mesafedeyse saatte 532 kilometre hıza ulaştı. Rolls-Royce'un uçağı, böylece 3 kilometre mesafede Alman teknoloji şirketi Siemens'in elektrikli uçağı Extra 330LE'nin Nisan 2017'de ulaştığı 337,5 kilometre/saatlik hızı da geçerek birinci oldu.

Uçak ayrıca 3 bin metreyi 1 dakika 202 saniyede tırmanarak bir başka rekora daha imza attı.

Birleşik Krallık Savunma Bakanlığı'nın Wiltshire bölgesindeki Boscombe Down test alanındaki uçuşlarda elde edilen sonuçlar, son inceleme ve rekor onayı için Dünya Hava Sporları Federasyonu'na gönderildi.
 


Şirketin CEO'su Warren East, "Dünya, COP26'da eyleme geçilmesi için duyulan ihtiyaca odaklanırken, bu başarı 'jet sıfır'ı gerçeğe dönüştürmeyi sağlayacak bir diğer dönüm noktası niteliğinde" dedi.

Rolls-Royce'un açıklamasında, uçakta şimdiye kadar görülen en güçlü bataryanın kullanıldığı, bunun 7 bin 500 cep telefonunu şarj edecek kapasitede olduğu da belirtildi.



Independent Türkçe, BBC, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU