TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan'dan "solda ittifak" yanıtı: Üç parti belli bir zeminde buluştuk

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Emek Partisi ve Sol Parti'yle ortak bir zeminde buluştuklarını belirterek, "Buradan başlayıp belli bir çağrıyla devam etmeyi düşünüyoruz" dedi

Fotoğraf: TKP

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, Halk Tv'de Özlem Gürses'in canlı yayın konuğu oldu ve gündeme gelen ittifak haberleri ve sonrasında ortaya çıkan tartışmaları değerlendirdi.

Son günlerde kamuoyunda tartışılan "solda ittifak" konusuna değinen Okuyan, "AKP'yi Türkiye'nin başına getiren ya da AKP'nin üzerinde yükseldiği zeminin korunduğu bir kurtuluş reçetesini reddediyoruz" diye konuştu.

Okuyan şöyle devam etti:

Bugün gündeme geldi, 'EMEP'le, Sol Parti'yle ne görüşüyoruz*' diye, e bunu görüşüyoruz. Devrimci, solcu, siyasi özneleriz, mahalle baskısıyla 'Erdoğan gitsin, hep beraber toplanın, ittirin' türü bir dolduruşun parçası olmayız. Doğal olarak bizim sorguladığımız bazı temel meseleler var. Bizim partimiz 15 gün önce tüm partilere sorular yöneltti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Neydi bu sorular? "NATO'dan çıkacak mısınız? AB ile ilişkileriniz ne olacak? Zorunlu din derslerini kaldıracak mısınız? Diyanet duracak mı? Emek sermaye denkleminde bizim motor gücümüz özel sektör mü olacak diyeceksiniz, yoksa emekçi halkın iktidarını mı kuracaksınız? Bu sorular temel sorular ve bizim bunlara verdiğimiz yanıtlar tabii ki farklı. Belki biraz can sıkıcı, kolay yolu önermiyoruz parti olarak. Ama öte yandan bizim içine gireceğimiz ittifakın bu temel meselelerde çok net olması gerekir. Yoksa matematiksel hesaplar, vekil pazarlıklarıyla bir oluşum parçası niye olalım?

"EMEP ve Sol Parti'yle ilişkimiz yeni değil"

EMEP ve Sol Parti'yle ilişkilerinin yeni olmadığını vurgulayan Okuyan, "Geçmişte son derece anlamlı işbirlikleri yaptık. Yetmez ama evet denilen o meşhur referandumda bu üç parti birlikte çok önemli işbirlikleri yaptı. Bu başka partilerle görüşmüyoruz anlamına gelmiyor, görüşüyoruz ama bu üç parti belli bir zeminde buluştuk, buradan başlayıp belli bir çağrıyla devam etmeyi düşünüyoruz. Bu yapılarla aynı düzeyi şimdilik bulamamışız demek ki"dedi

"TİP'le şu anda bu çerçevede bir görüşme, ortak zemin yaratma gündemimiz yok"

Okuyan, TİP ve HDP ile ilişki üzerine soruyI da "Yolumuz ayrıldı, bu yol ayrılığına ilişkin burada, sol için bir tartışmayı bu şekilde yapmam yol ayrılığının nedenlerine dair. Ama sorduğunuz için söylüyorum, bizim TİP'le şu anda bu çerçevede bir görüşme, ortak zemin yaratma gündemimiz yok. Çok net bir şekilde söylüyorum. HDP'nin de yol haritası başka. O yol haritasını kendileri anlatıyor zaten. Burada onlar adına konuşmam zaten sağlıklı olmaz, herkesin kendi stratejisi var" ifadeleriyle yanıtladı.

 

 

 

 

 

Halk TV

DAHA FAZLA HABER OKU