Kılıçdaroğlu'ndan ekonomi için 6 maddelik çağrı: 10 ürüne zam yapmayın

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü temsilcileriyle bir araya gelmesinin ardından yaptığı açıklamada hükümete ve marketlere çağrı yaptı

Fotoğraf: Twitter @CHPfotograf

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gıda sektörü temsilcileri ile bir araya geldi.

Toplantı sonrası açıklama yapan Kılıçdaroğlu kış şartlarında en hayati konulardan birinin gıdaya erişim olduğunu kaydetti. 

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:

Sarayın attığı her adım insan onuruna yakışmayacak durumlara yol açıyor. Türk Lirası'nın değer kaybetmesiyle birlikte en temel gıda ürünlerine peş peşe zamlar yapıyor. 

Ekmek alırken bile insanlar iki kez düşünmek zorunda kalıyor.

Bebek mamasına son bir yılda yüzde 114 zam geldiğini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Aç bebeklerin göz yaşının vebali çok ağırdır. Fiyatlar ucu açık şekilde artmaya devam ediyor. Tüm bu şartlar nedeniyle enerji sektörünü davet ettiğim gibi gıda sektörü temsilcilerini de davet ettim. Bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Onları ve sıkıntılarını dinledim" diye konuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Önerilerini sıraladı

Konuşmasında hükümete çağrı yapan Kılıçdaroğlu "Kara Kış Fonu" önerisini yineledi. 

Kılıçdaroğlu "Mutfaktaki yangını hafifletmek için sayacaklarım 6 maddenin uygulanmasını talep ediyorum" ifadesini kullanarak şunları kaydetti:

1- Ziraat Bankası amacına uygun hareket ederek çiftçiye 3 ay geri ödemezsiz, faizsiz kredi vermeli. 

2- Çiftçimizin su ve elektrik borçlarının faizi silinmeli, geliri oranında yeniden yapılandırılmalı. Elektrikte ek kalemler kaldırılmalı.

3- Takibe düşmüş borçlara gelen faizler derhal silinmeli. Kredi geri ödemeleri 6 ay ertelenmeli.

4- Tarımsal üretimde kullanılan mazotta KDV önümüzdeki 6 ay kaldırılmalı.

5- Tüketiciye nefes için gıda ürünlerinde uygulanan yüzde 8'lik KDV 6 ay sıfırlanmalı.

6- Tüm belediyelerle kooperatifler arasında işbirliği

Marketlerden de bir talebim var. 10 temel gıda ürününe, enflasyon zamlarını yansıtmayın. Mecbur kalırsanız da enflasyon altında yansıtın. İktidara geldiğimizde bu zararlarınızı tazmin edeceğiz. 

Un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay 1 çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın. İktidara gelir gelmez tüm zararlarınızı hızlıca telafi edeceğiz. Bununla ilgili tüm üst düzey zincir market yöneticilerine mektup göndereceğim. 

"İktidara geldiğimizde zararlarınızı kesinlikle tazmin edeceğiz"

Kılıçdaroğlu açıkça marketlerden bazı ürünlerde zarar etmelerini talep ettiğini sözlerine ekledi. Kılıçdaroğlu, "Evet, açıkça sizlerden yani marketlerden talebim bazı ürünlerde zarar etmeyi göze alın. Ama şunu kesin bir şekilde taahhüt ediyorum, iktidara geldiğimizde bu zararlarınızı kesinlikle tazmin edeceğiz. Zamdan muaf tutmanızı istediğim 10 hayatta kalma ürününü şöyle ifade ediyorum; un, yağ, süt, bulgur, makarna, mercimek, yumurta, peynir, tuz ve her ay bir çeşit sebze. Bu ürünlere zam yapmayın, az önce söylediğim gibi, iktidara gelir gelmez bu süreçte oluşan tüm zararlarınızı kesinlikle hızlıca telafi edeceğiz. Ayrıca bu 10 kalem ürün için tüm zincir marketlerin üst düzey yöneticilerine bir mektup göndereceğim. Bu bir dayanışma çağrısıdır. Bu fedakarlığınızı telafi edeceğimize söz veriyorum, bir kez daha ifade etmek isterim. Halkımız müsterih olsun. İnsanımızın temel gıdadan mahrum kalmasına asla müsaade etmeyeceğim, bunu önlemek için bütün yolları deneyeceğim. Eğer irade varsa, yol da vardır. Bu ülkenin makus talihini kırmaya bizim irademiz var. Bunu da herkes böyle bilsin, özellikle saraydaki" ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU