En iyi 10 kayıp teknoloji

Bilim ve öğrenme düz bir çizgide ilerler, değil mi? Hayır

Gize Piramidi. Nasıl? (Reuters)

Bu liste 5 numara karşısında uzun zamandır büyülenen Elliot Kane tarafından önerildi.

1. Ağır taşları taşımak. Piramitler, Stonehenge, Paskalya Adası'ndaki moai heykelleri. Nasıl yapıldıklarını kimse bilmiyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2. Arşimet'in ısı ışını. Efsaneye göre bilge Yunan, MÖ. üçüncü yüzyılda Siraküza kuşatması sırasında gemileri ateşe vermek üzere güneş ışınlarını odaklamak için dev aynalar kullanmıştı. Ne kadar etkili olduğu tartışmalı olsa da benzer cihazlar 1970'lerden beri üretildiği için bu teknoloji tam olarak kaybolmuş değil. David Gentle tarafından aday gösterildi.

3. Antikythera düzeneği. Antik Yunanların MÖ. birinci veya ikinci yüzyılda Güneş ve Ay'ın hareketlerini tahmin etmek için kullandığı, içinde çarklar olan bir kutu. Nasıl çalıştığını görmek için yeniden inşa edilemeyecek derecede aşınmış durumda. Scope Davies, Bill Bennett ve GGMZ'ye teşekkürler.

4. Roma çimentosu. Tony Jebson tarafından aday gösterildi. Will Monk "Pantheon'un kubbesi 2000 yılın ardından hala dünyanın en büyük desteksiz beton kubbesi" dedi. Exexpat19 "Roma çimentosunun tam tarifi, özellikle su altında da kullanılması bilim insanlarını binlerce yıl boyunca hayrete düşürdü" dedi.

5. Rum ateşi. MS. 7. yüzyıldan 12. yüzyıla kadar Bizans İmparatorluğu tarafından kullanılan, su üzerinde yüzer halde yanabilen (ve bazı kaynaklara göre suyla temas ettiğinde tutuşan) alev silahı. Muhtemelen neftyağı ve sönmemiş kireç içeren bilinmeyen bir karışım. Elliot Kane'in ilk adayı.

6. Şam çeliği. MS. 9. ile 11. yüzyıllar arasında son derece sert ve keskin kılıç bıçakları üretmek üzere dövüldü. Nitelikleri muhtemelen abartılmıştı ama nasıl yapıldığını bilmiyoruz. Svennig, Scope Davies, Ben Gladstone ve Xlibris1'e teşekkürler.

7. İskorbüt tedavisi. Narenciyenin aşağı yukarı Vasco da Gama'nın 1497'de Portekiz'den Hindistan'a seyahate çıktığı dönemde öğrenilen yararlı etkileri 18. yüzyıl sonunda kabul görene kadar birkaç kez keşfedildi ve kaybedildi. (Vaktinden önce gelen en iyi 10 parlak fikir arasında da yer almıştı.) Carlo Giannone ve Goose Juice'a teşekkürler.

8. Fermat'ın son teoremi. Pierre de Fermat 1637 civarında eski bir Yunan matematik kitabının kenarına, bu teoremi kanıtlayabileceğini ama oraya sığamayacak kadar uzun olduğunu yazmıştı. 1994 yılına kadar (tekrar) kanıtlanmadığı için şüpheli görünüyor. James Anderson tarafından aday gösterildi.

9. Fogbank. 1996'da ABD'nin 1970'lerde ve 1980'lerde üretilen termonükleer savaş başlıklarını yenilemesi gerektiğinde Fogbank kod adlı kaplama malzemesinin üretim sürecinin resmi olarak unutulacak kadar yüksek derecede gizli bilgi kategorisine alındığı keşfedilmişti. (“Malzeme gizli bilgidir. Bileşimi gizli bilgidir. Silahta nasıl kullanıldığı gizli bilgidir ve sürecin kendisi gizli bilgidir.”) Süreç yetersiz belgelenmişti; ilgili personel emekli olmuştu ve nasıl üretildiğini tam olarak hatırlayamıyordu. Fogbank'in nasıl üretileceği sırrının yeniden keşfedilmesi 11 yıl sürmüştü. Kayıp teknoloji savaş başlıklarının yenilenmesini geciktirdi ve fazladan milyonlarca dolara mal oldu. Paul T. Horgan'a teşekkürler.

10. Mini diskler. Çok komik, Chris Widgery.


Lütfen gelecek seferki en iyi 10'lara dair tavsiyelerinizi ve fikirlerinizi benimle Twitter üzerinden ya da [email protected] adresine mail atarak paylaşın.

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU