Çocuk ve ergen psikiyatristinden 4 adımda gençleri sosyal medyadan kurtarma planı

"Sosyal medyadan uzaklaşmak, ruh halinize ve akıl sağlığınıza iyi gelebilir"

2020'de yayımlanan bir rapora göre Türkiye'de insanlar günde ortalama 7 saat 29 dakikasını internette harcıyor (Unsplash)

Teknolojinin günlük yaşam için vazgeçilmez hale gelmesiyle akıllı telefon ve sosyal medya bağımlılığı arttı. Kovid-19 pandemisiyle teknolojik aletlerin olmazsa olmaz bir konuma yükselmesi de gençlerde bağımlılık sorununu kötüleştiriyor.

Peki ebeveynler gençlerde sosyal medya bağımlığını azaltmaya nasıl yardım edebilir?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Çocuk ve ergen psikiyatristi Neha Chaudhary, CNN International için kaleme aldığı yazıda 4 adımlı bir plan belirledi.

Gençlerin sosyal medyayı nasıl kullandıklarını düşünmesini sağlayın

Chaudhary, sosyal medyada takip ettiği içeriğe dair ebeveynlerin çocuklarıyla konuşmasını tavsiye etti. "Hiçbir içerik eşit değildir" diyen psikiyatrist, bir değerlendirme yapmadan neye az neye çok bakılması gerektiğini anlamanın zor olduğunu söyledi.

Çocuklarınız ilham verici bir alıntı gibi olumlu içeriklere mi yoksa belli kesimlerle dalga geçen bir mim gibi olumsuz içeriklere mi bakıyor?

Peki çocuğunuz sosyal medyaya ne zaman göz atıyor? Mutlu olduğunda mı yoksa üzgün veya kızgınken mi? Chaudhary, bunu belirlemenin de önemli olduğunu ifade etti:

Gençlerden hayat ve telefonu ellerine alıp Instagram'ı açmaları arasındaki bağlantıyı düşünmelerini isteyerek, kaygı gibi dikkat edilmesi gereken bir sorunu tespit edebilirsiniz. Ayrıca müzik dinlemek gibi rahatsız edici duygularla başa çıkmanın daha iyi yollarını bulabilirsiniz.

Gençlere sosyal medyanın kendilerine etkisini sorun

Psikiyatrist, gençlerin olumlu ve olumsuz içerikler arasında fark görüp görmediğinin öğrenilmesi gerektiğini belirtti:

Çocuklar sosyal medyayı kullanmasıyla bunun kendilerine hissettirdikleri arasında ne kadar çok bağ kurabilirse, değişiklik yapmak istemeleri o kadar yüksek ihtimal.

Gençlerin genellikle sosyal medyadan kopma düşüncesinin endişe verici olduğunu düşündüğünü söyleyen Chaudhary, cihaz elden düşünce daha iyi hissedildiğini kaydetti:

Bu o kadar şaşırtıcı bir şey değil. Çünkü sosyal medyadan uzaklaşmak, ruh halinize ve akıl sağlığınıza iyi gelebilir.

Gençlerin yapmak istedikleri değişiklikleri belirlemesini isteyin

Psikiyatrist, "Gençlerin sosyal medya kullanma biçimlerini değiştirmek isteyip istemediklerini, eğer istiyorlarsa nasıl değiştirmek istediklerini sorun" dedi.

Zira böylece çocuklar sosyal medyada daha az zaman geçirmek istediklerini ya da kötü hissettiklerini anlama şansına kavuşabilir.

Gençler belirlenen hedeflere bağlı kalmalı

Chaudhary, istenen değişikliklerle ilgili bir dizi hedef belirlenmesini ve bunlara bağlı kalınması gerektiğini vurguladı. Örneğin bazı gençler hesabını yorumlara kapatmanın, hesabı gizli tutmanın veya sosyal medyayı günün bazı saatlerinde girmenin kendilerine iyi geldiğini söylüyor.

Gençlerin belirlenen hedeflere ulaşması için ne gerekiyor? Telefona kısıtlama konulması mı yoksa telefonun uyurken salonda mı bırakılması lazım?

 

Independent Türkçe, CNN International

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU