Bilim insanları, Avengers: Sonsuzluk Savaşı'nın büyük finalini çürüttü

Bilim insanları Thanos'un ünlü parmak şıklatma hareketini asla yapamayacağını ortaya koydu

Marvel'ın en karizmatik süper kahramanları, serinin üçüncü filminde korkunç titan Thanos'a karşı savaşmıştı (Walt Disney Pictures)

Marvel Evreni’nin süper kötüsü Thanos’un ünlü hareketinden esinlenen araştırmacılar, parmak şıklatmanın hızını ve ivmesini ölçtü.

Yüksek hızlı kameralar ve son teknoloji ürünü kuvvet sensörlerini kullanan araştırmacılar, parmak şıklatmanın insan vücudunda üretilen en hızlı hareketlerden biri olduğunu ortaya koydu.

Bulgular, tüm evrendeki yaşamın yarısını yok etmeyi planlayan Thanos’un, üzerinde sonsuzluk taşlarının bulunduğu metal eldiveni takarak parmağını şıklatamayacağı anlamına geliyor. Bu da Avengers: Sonsuzluk Savaşı’ndaki (Avengers: Infinity War) büyük finalin fiziksel açıdan mümkün olmadığını gösteriyor.

ABD’deki Georgia Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırma ekibinin danışmanı Saad Bhamla, araştırma fikrinin 2018 yapımı filmi izledikten sonra öğrencileriyle girdiği bir tartışmadan geldiğini söyledi.

"Bu hareketi yapıp yapamayacağına dair hararetli bir tartışmaya girdik" diyen Bhamla, sözlerini şöyle sürdürdü:

Her şey böyle başladı. Sonra parmaklarımızı şıklatmamız için gereken temel fiziği bulmak istedik.

Bhamla ve meslektaşları, kurbağaların bacaklarında, bukalemunların dillerinde, tohumlarını patlayarak fırlatan bitkilerde ve tuzak çeneli karıncalarda görülen güçlü ve ultra hızlı hareketlerin ardındaki mekanizmayla ilgileniyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, mühendislerin kütle yay sistemi adını verdiği bir mekanizmaya dayanan parmak şıklatma hareketinin de bu küçük organizmaların ultra hızlı hareketlerine benzediğini söylüyor.

Hakemli bilimsel dergi Journal of the Royal Society Interface’te yayımlanan bulgular, parmak şıklatmanın yarattığı maksimum açısal hızın saniyede 7 bin 800 dereceye ulaştığını ortaya koydu. Maksimum açısal ivme ise saniyede 1,6 milyon dereceydi.

Bhamla, "Verileri ilk gördüğümde sandalyemden fırladım" dedi ve ekledi:

Parmak şıklatma sadece 7 milisaniyede gerçekleşiyor. Göz açıp kapama hareketi ise 150 milisaniyeden fazla sürüyor. Şıklatma bundan en az 20 kat hızlı.

Araştırmada ayrıca Thanos’un taktığı türden bir eldivenin parmak şıklatmayı mümkün kılıp kılmayacağı da deneyerek öğrenildi

Deneklerin parmak uçlarına metal yüksükler geçiren araştırmacılar, bu durumda şıklatma hareketi için yeterli enerjinin birikemediğini tespit etti.

Georgia Institute of Technology'de lisans öğrencisi ve araştırmanın başyazarı Raghav Acharya, "Bulgularımız Thanos'un metal zırh içindeki parmaklarını şıklatamayacağını gösteriyor" ifadelerini kullandı:

Gerçek fizikten ziyade Hollywood’un özel efektleri sahnede!

 

Independent Türkçe, Livescience, ArsTechnica

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU