30 Kasım'da izin bitiyor, hükümlüler açık cezaevine geri dönecek... Çavuşoğlu: Hükümlülerin yüzde 75'i dönmeyeceğini söylüyor

Pandemi nedeniyle izne çıkarılan ve izinleri 9 kez uzatılan hükümlüler, son anda bir çalışma yapılmazsa infazlarını tamamlamak için açık cezaevine geri dönecek. Dönmeyenler firari konumuna düşecek

Fotoğraf: Yandex

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını nedeniyle 15 Nisan 2020'de alınan kararla açık cezaevinde infazını tamamlayan hükümlüler geçici olarak evlerine gönderildi. 

Dönmeyen firari sayılacak

91 bin kişiyi kapsayan 19 aylık izin, son anda bir değişiklik yapılmazsa 30 Kasım'da sona erecek.

Şimdiye kadar 9 kez uzatılan izin, bir kez daha uzatılmazsa, hükümlülerin cezaevlerine dönmeleri için tebligat gönderilecek.

Cezaevine dönmeyenler ise firari sayılacak.

Bakan Gül sunum yaptı

Önceki gün yapılan AK Parti Merkez Karar Yürütme Kurulu toplantısında da bu konu gündeme geldi.

Kapalı yapılan toplantıda, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül'ün bir sunum yaptığı öğrenildi.

Bakan Gül, sunumunda koronavirüs izninden yararlanan 91 bin hükümlüden 28 bininin cezasının 6 ay, 42 bininin ise 1 yıl kaldığını ifade ederken, 7 bin hükümlünün ise SGK'lı olduğunu ve çalıştığını belirtti. 

Sunumda ayrıca, ezası 6 ay ya da 1 yıl kalan mahkûmların denetimli serbestlik hükümlerinden yararlandırılabileceği konusunda değerlendirmeler yapıldı. 

Hükümlülerin durumuyla ilgili çalışma yapan Adil Yaşam Derneği, gerek Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yaptıkları ziyaretler, gerekse de yaptıkları eylemlerle çözüm talep ediyor. 

Çavuşoğlu: Cezanın amacı ıslah etmek

Adil Yaşam Derneği Başkanı Haluk Çavuşoğlu, Independent Türkçe'ye yaptığı açıklamada, izinli olan hükümlülerin birçoğunun iş kurduğunu, evlenip çoluk çocuk sahibi olduğuna işaret etti. Çavuşoğlu, cezanın amacının ıslah etmek olduğunu ifade ederek, 91 bin kişi arasında yeniden suça karışanların da olabileceğini, bu kişilerin şu an izinli olmalarından bağımsız bir şekilde soruşturma geçirdiklerini belirtti.

"Bahçeli bizi hem umutlandırdı hem de baltaladı"

Çavuşoğlu, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 2018 yılındaki seçimlerden 3 gün önce af çağrısı yaptığını belirterek, "Bu bizleri hem umutlandırdı hem de yeniden adil yargılanma isteme talebimizi baltaladı" ifadelerini de kullandı.

"Yüzde 75'i dönmeyeceğim diyor"

Çavuşoğlu ayrıca şunları da söyledi:

30 Kasım'da izin bitiyor. Cezaevine geri dönmeyenler firari konumuna düşecek. Firari konuma düşenler, hiçbir haktan faydalanamayacak. Salgın var, hasta olsa hastaneye bile gidemeyecekler ama 91 bin kişiden bize ulaşanların en az yüzde 75'i geri dönmeyeceğini söylüyor. 

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU