Ermenistan-Azerbaycan sınırda yaşanan çatışmaların ardından Rusya'nın arabuluculuğu ile ateşkes ilan edildi

Rusya ve Ermenistan savunma bakanlıkları, Azerbaycan-Ermenistan sınırındaki çatışmaların durduğunu açıkladı

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Azerbaycan ve Ermenistan'ın sınırlarındaki durumu istikrara kavuşturmaya yönelik adımlar attığı belirtildi / Fotoğraf: AA

Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan ve Ermenistan sınırında yaşanan çatışmaların ardından ateşkes ilan edildiğini açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Azerbaycan ile Dağlık Karabağ'daki Ermeni güçler arasında geçen yılki savaşın ardından meydana gelen en geniş kapsamlı çatışmalar yaşanırken Ermenistan Savunma Bakanlığı, Azerbaycan'ın 12 Ermeni askerini alıkoyduğunu açıklamıştı.

7 Azerbaycan askeri hayatını kaybetti

Ermenistan Savunma Bakanlığı'nın dün akşam yaptığı açıklamada, "Rus tarafının aracılık ettiği anlaşma kapsamında Ermenistan-Azerbaycan sınırının doğu kesiminde ateş kesilmiştir. Durum göreceli olarak istikrarlıdır" denildi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı dün Ermenistan sınırında yaşanan çatışmalarda 7 Azerbaycan askerinin hayatını kaybettiğini, 10 askerin de yaralandığını açıkladı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı da Ermenistan sınırında dün yaşanan çatışmalarda Azerbaycan ordusundan 7 askerin şehit olduğunu, 10 askerin yaralandığını açıkladı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Ermenistan ordusunun sınırdaki provokasyonları sonucu çıkan çatışmalarda 1'i teğmen 7 askerin yaşamını yitirdiği, 10 askerin ise yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, Ermenistan'ın provokasyonunun başarısızlıkla sonuçlandığı, dün akşam saatlerinden itibaren sınırda durumun normalleştiği ifade edildi.

Şehit askerlerin aile ve yakınlarına taziye dileklerinde bulunulan açıklamada, yaşananların tüm sorumluluğunun Erivan yönetiminde olduğu kaydedildi.

Rusya'dan açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada ise Azerbaycan ve Ermenistan’ın, sınırlarındaki durumu istikrara kavuşturmaya yönelik adımlar attığı belirtildi.

Açıklamada, “Şu anda Karakilise’de çatışmalar durdu, durum normale döndü ve kontrol altında” denildi.

Ermenistan, Azeri birlikleri sınırı ihlal etmekle suçlamasının ardından Rusya'dan toprak bütünlüğünü savunmasına yardım etmesini istemişti.

Kremlin dün erken saatlerde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan'ın sınırda yaşanan gerilimi görüştüklerini açıklamıştı.

Interfax'ta yer alan haberde Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu'nun Ermenistan ve Azerbaycan savunma bakanları ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği ifade edilmişti.

BM, ABD ve İran'dan itidal çağrısı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki çatışmalardan kaygılı olduklarını, tarafları gerilimi azaltmaya çağırdıklarını açıkladı.

Blinken, yaptığı yazılı açıklamada, "ABD, bugün Ermenistan ile Azerbaycan arasında yoğun çatışma yaşandığına dair raporlardan derin endişe duyuyor. Her iki tarafı da gerilimi azaltmak ve daha fazla tırmanmayı önlemek için acil somut adımlar atmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de Azerbaycan-Ermenistan sınırında yaşanan gerginlikle ilgili "itidal" çağrısında bulundu.

Hatibzade, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan gerginlik nedeniyle "endişeli olduklarını" belirterek, iki ülkeyi de "anlaşmazlığı daha fazla büyütmemeye" davet etti.

BM Genel Sekreter sözcülerinden Farhan Haq, Ermenistan ile Azerbaycan arasındaki gerginliği endişeyle takip ettiklerini belirterek Ermenistan ile Azerbaycan arasında yaşanan gerginliğin ardından taraflara itidal ve diyalog çağrısında bulunmuştu.

 

Reuters, AA

DAHA FAZLA HABER OKU