Bitcoin'in 2022'den önce 135 bin dolara ulaşmasını öngören model "hâlâ geçerli"

Kripto para analisti PlanB, BTC'nin değerinin 2021 sona ermeden 135 bin doları göreceğine inanıyor

Bitcoin'in fiyatı 10 Kasım 2021'de tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı (AFP)

Bitcoin'in değerinin 2022 başlamadan önce 6 haneli rakamlara ulaşacak yola gireceğini öngören bir fiyat tahmin modeli, geliştiricisine göre "hâlâ geçerli".

PlanB mahlaslı Hollandalı analist söz konusu tahminini ilk kez haziranda, BTC'nin fiyatı 34 bin doların (yaklaşık 345 bin TL) altındayken yayımlamıştı. BTC'nin fiyatı o zamandan beri küçük yüzdelik sapmalarla aylık hedeflerinin içinde kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kripto para biriminin fiyatı eylül sonunda 43 bin dolara (yaklaşık 440 bin TL) düşmeden önce ağustos sonunda 47 bin doları (yaklaşık 475 bin TL) gördü. Her iki fiyat da PlanB tarafından öngörülmüştü.

Bitcoin'in ekim ayını kapattığı fiyat 61 bin 318 dolardı (yaklaşık 620 bin TL) ve modelin öngördüğü 63 bin doların (yaklaşık 640 bin TL) biraz altındaydı. Fakat BTC'nin geçen hafta 68 bin doları görerek tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasının ardından kasım ayı hedefi olan 98 bin dolar (yaklaşık 1 milyon TL) için umut tazelendi.

Bitcoin'in son fiyat tırmanışı kripto paranın değerinin geçen yıl bu zamandan beri yüzde 300'den fazla arttığı anlamına gelse de PlanB'nin kasım ayı tahminlerine ulaşması için yüzde 50 daha artması gerek.
 


Bitcoin'in 2021'deki fiyatıyla paralel olarak PlanB'nin popülerliği de arttı: Stok Akış (Stock-to-Flow, S2F) modelinin "olağanüstü derecede doğru" çıkmasının ardından kripto para analisti Twitter'da 1 milyondan fazla takipçi edindi.

S2F modeli piyasa hareketlerini uzun vadede tahmin etmek için Bitcoin arzını (stok) üretimine (akış) bölüyor. Kripto para biriminin ayrılmaz bir parçası olan kıtlığı (sadece 21 milyon coin var olabilecek) azalan arzıyla birleşince teorik olarak değerinin zamanla artacağı anlamına geliyor.

PlanB'nin son başarılı tahminiyse Bitcoin'in değeri için aralıkta 135 bin dolara (yaklaşık 1 milyon 375 bin TL) ulaşacağı bir rota öngören "en kötü durum senaryosundan" geliyor.
 


PlanB'nin S2F modelinin basitliği, önde gelen bir ekonominin Bitcoin yasağı uygulaması ya da jeopolitik açıdan büyük bir haberin geleneksel finans piyasalarını etkilemesi gibi "siyah kuğu olayları" tarafından rayından çıkarılmaya yatkın olmasına neden oluyor.

Geçen ay PlanB, The Independent'a borsa yatırım fonları (ETF) onayı veya başka bir ülkenin El Salvador'un izinden giderek kripto parayı yasal ödeme aracı olarak kabul etmesi gibi olumlu haberlerin de Bitcoin'in fiyatını aynı derecede güçlendirebileceğini söylemişti.

Başka analistler yatırımcılara kısa vadeli fiyat hareketlerini öngörmek için S2F modeline güvenmeme uyarısı yapıyor.

Dijital varlık firması GDA Capital'dan Mostafa Al-Mashita "Model bugüne kadar isabetliydi fakat herkesi böylesine oynak bir varlık sınıfı için bir model izlemeye karşı uyarıyorum" dedi.

Diğer hepsinin aksine Bitcoin küresel ekonomiyi tek bir varlık sınıfı aracılığıyla birleştirebilir. Herhangi bir anda S2F modelini geride bırakabilir ve ondan daha iyi bir performans gösterebilir [fakat] Bitcoin'i kısa vadede felce uğratabilecek kriptonit siyah kuğu olayları da var.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU