Erkeklerin kaşları yaşlandıkça neden gürleşir?

Uzmanlar kaşların yaşlanmadan nasıl etkilendiğini aktardı

2004 yapımı Kill Bill: Vol. 2'nin önde gelen karakterlerinden Pai Mei, uzun ve beyaz kaşların sembollerinden biri (IMDb)

Pek çok erkek yaşlandıkça saçlarını kaybederken kaş, kulak ve burun kılları giderek uzun ve hacimli bir hal alıyor.

Kadınlarda ise bunun aksine hem saçlar hem de kaşlar incelme eğilimi gösterirken kelleşme görülmüyor.

Peki erkeklerin yüz kıllarının giderek uzamasını sağlayan ne? İşte uzmanların yanıtı…

Kadın ve erkek arasındaki fark: Östrojen ve testosteronun etkisi

Uzmanlara göre erkeklerin yüz kılları, yüksek hormon düzeylerinden yani testosterondan etkilenmeye yaşlılıkta da devam ediyor. Kadınlarda ise hormon üretimi yaşla birlikte azaldığı için tam tersi yaşanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’deki Chicago Cilt Kliniği’nden dermatolog Dr. Danilo Del Campo, testosteron gibi erkek hormonlarının zamanla kıl kökleri üzerinde daha büyük etkileri olduğunu aktarıyor. Ancak dermatoloğa göre kadınlarda kıl büyümesini ve hacmini artıran östrojen hormonu menopozdan sonra azalma eğilimi gösteriyor.

Öte yandan Kaliforniya’daki Premier Dermatology’nin başhekimi Dr. Marie Jhin, kılın nerede uzadığı, ne kadar hızlı uzadığı, dokusu ve rengi gibi özelliklerin genetik, yaş, beslenme ve sağlık durumuna da bağlı olduğunu söylüyor. Livescience'a konuşan Jhin sözlerine şöyle devam ediyor:

Ancak yaşlandıkça hormonların ve hormonlara verilen tepkilerin değişmesi, erkekler ve kadınların yüz kılları arasındaki farkın temel nedenidir.

Kaş ve kafa derisindeki kıllar yaşlanmadan farklı etkileniyor

Vücuttaki tüm kıllar folikül adı verilen kıl köklerinden çıkıyor. Bu foliküllerin yaşam döngülerinin üç aşaması bulunuyor: Büyüme evresi (anajen), iki haftalık geçiş evresi (katajen) ve aylarca süren uyku evresi (telojen).
 


Vücudun farklı bölgelerindeki kıllar, bu aşamaların uzunlukları farklı olduğu için farklı sürelerde uzuyor. Del Campo, saç derisinin en uzun anajen fazına sahip olduğunu vurguluyor.

Ancak bu evrelerin uzunlukları da vücutta dolaşan hormonlardan etkileniyor. Del Campo’ya göre erkek hormonları diye bilinen, aralarında üreme hormonu testosteronun da bulunduğu androjen hormonları bu evreler üzerinde özellikle etkili. Zira androjenler, erkeklerin saçlarının daha hızlı uzamasının da nedeni.

Üstelik erkekler yaşlandıkça bazı kıl kökleri zamanla bu hormonlara karşı daha duyarlı hale geliyor. Dr. Jihn’e göre foliküller androjenlere karşı daha duyarlı hale geldikçe, hormonlar onları anajen fazda daha uzun süre tutuyor. Bu da yaşla birlikte kaş, burun ve kulak gibi yerlerdeki kılların gürleşmesine yol açıyor.

Öte yandan kafa derisindeki kıl kökleri testosterona farklı tepki veriyor ve testosteron seviyeleri arttığında bu derideki folikül evreleri kısalıyor. Bazı yaşlı erkeklerin kaş, burun ve kulak kılları gürken kafa derilerinin kelleşmesi de bundan kaynaklanıyor.

Del Campo, "Erkek kaşları daha ileri yaşlara kadar büyümeye devam etme eğilimindedir ve bu aynı zamanda kulak ve burun kılları için de geçerlidir" ifadelerini kullanıyor.

Jihn ise bu hormonlar nedeniyle kadın ve erkeklerde saç dökülmesinin farklı seyrettiğini vurguluyor:

Erkekler 70 yaşına kadar androjen üretmeye devam ederken, 50 yaş civarında menopozla birlikte kadınların hormonları tükeniyor.

 

Independent Türkçe, Livescience

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU