Leyen: Göçmenleri Belarus'a taşıyan havayollarına yaptırım getirebiliriz

AB dışişleri bakanlarının Brüksel'de Belarus'a karşı daha fazla yaptırım getirmesi ve bu yaptırımların göçmenleri Orta Doğu'dan Minsk'e taşıyan havayollarını da kapsaması bekleniyor

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Belarus'a daha fazla yaptırım getireceğini ve bu yaptırımların havayollarını da hedef alacağını açıkladı / Fotoğraf: AA

 Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Avrupa Birliği'nin Belarus Devlet Başkanı Alexander Lukaşenko'nun göçmenleri amaçlarına alet etmesiyle mücadele amaçlı daha fazla yaptırım getireceğini ve bu yaptırımların havayollarını da hedef alacağını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

AB dışişleri bakanlarının Brüksel'de Belarus'a karşı daha fazla yaptırım getirmesi ve bu yaptırımların göçmenleri Orta Doğu'dan Minsk'e taşıyan havayollarını da kapsaması bekleniyor.

Leyen, "Aynı zamanda göçmenlerin kendi ülkelerine de yardım etmeye çalışıyoruz. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Lukashenko üzerinde etkisi var ve Putin'in bu gücünü kullanması gerek. Gelecek günler belirleyici olacak" dedi.

THY iddiasına Ankara tepki göstermişti

AB, söz konusu yaptırımların Belarus'a sığınmacı taşıyan havayolu şirketlerini de kapsayacağını ifade etmişti.

Yaptırımlardan etkilenebilecek havayolu şirketleri arasında Türk Hava Yolları'nın da olabileceği yönündeki haberlere tepki gösteren Türkiye Dışişleri Bakanlığı "Türkiye'nin, tarafı olmadığı bir konuda sorunun parçasıymış gibi gösterilmeye çalışılmasını reddediyoruz" açıklamasında bulunmuştu.

Bilet satışı durduruldu

Türkiye, Belarus'a gitmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmamasına ve uçağa alınmamalarına karar verdi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmamasına karar verildiğini duyurdu.

Açıklamada, "Avrupa Birliği ve Belarus arasında yaşanan yasadışı sınır geçişleri sorununa bağlı olarak Ülkemiz havaalanlarından Belarus'a seyahat etmek isteyen Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarına bilet satışı yapılmaması ve uçağa alınmamaları kararlaştırılmıştır" denildi. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, söz konusu uygulamanun ikinci bir emre kadar yürürlükte kalacağını belirtti.

Belarus devletine bağlı havayolu şirketi Belavia da Türk makamlarının talebi üzerine artık Irak, Suriye ve Yemen vatandaşlarının Türkiye'den Belarus'a seyahat etmesine izin vermeyeceğini açıkladı.

 

Reuters, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU