Danimarka'da tepki çeken plaj temizliği: Toplanan çöpleri denize bıraktılar

Kumdaki çöpler yaz boyunca haftada iki kere toplanıp denize atılmış

Danimarka'nın Slagelse kasabasında plajdaki yosun ve plastiğin temizlenmesi için 1 milyon Danimarka kronundan (yaklaşık 1,5 milyon TL) fazla para harcanarak bir buldozer tutuldu.

Buldozerle kumdaki çöpler yaz boyunca haftada iki kere toplanıp denize atıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Slagelse Belediyesi'nin bu temizlik çalışması epey tepki çekti.

Kamu yayıncısı DR'ın paylaştığı bir videoda, buldozerin denize birkaç metre girip topladığı malzemeyi boşalttığı görülüyor.

Oşinografi (okyanusları ve denizleri inceleyen bilim dalı) profesörü Torkel Gissel Nielsen, uygulamanın "aptalca" olduğunu söyledi.

Bir başka oşinografi profesörü Katherien Richardson da Nielsen'e katıldığını ifade etti. Denize atılan çöpün kısa bir süre sonra plaja tekrar geldiğini belirten Richardson, kumu sürekli kazmanın ekosistemdeki organizmalara zarar verdiğini kaydetti:

Bu çalışma sadece plaja gidenlerin işine yarıyor.

Belediye Başkan Yardımcısı Villum Christensen ise yöntemi savundu. Christensen plaja giden kişilerin, bölgenin Güney Avrupa'daki tatil yerleri gibi "tertemiz" olmasını istediğini söyledi. Büyük plastik parçalarının denize atılmadığını iddia eden Christensen, sigara izmariti ve diğer küçük plastiklerin her türlü denize gittiğini öne sürdü.

 

Independent Türkçe, Vice, Insider

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU