Erdoğan: Ahmet Kaya'nın mezarının getirilmesi konusunda gereğini yaparız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldığı radyo programında "Ahmet Kaya'nın ailesi isterse biz hazırız" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı’na radyo programında, cezaevine girmeden katıldığı Gülhane Parkı konserindeki bazı kesitler dinletildi.

Ahmet Kaya'nın da katıldığı konserden anların yayınlandığı konserle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Burada Cumhuriyetin 75. Yıl dönümüne katılan sanatkarlar geceye çok farklı zenginlik kattılar. Hepsine ayrı bir sevgim, muhabbetim var. Fakat bunların içinde özellikle Ahmet Kaya'nın, rahmetlinin o akşamki anneme olan o şarkısı, o türküsü, annem öldükten sonra ben de çok farklı bir dünyayı meydana getirdi. Ne zaman Ahmet Kaya'nın bu 'Şafak Türküsü'nü dinlesem çok duygulanırım. Annemle adeta haşır neşir olmaya başlarım." dedi.

"Ahmet'e o otelde yaptıkları o hainliği, o ihaneti, o alçaklığı, 'sanatçıya, sanata sevgi' diye konuşanlar, köşelerinde yazanların o gece ne yaptıklarını da hiç mi hiç unutamıyorum" diyen Erdoğan, Kaya’nın mezarını nakli mekan yapabileceklerini dile getirdi: 

Kendi sanatçısına sahip çıkan değil, kendi sanatçısını bu ülkeden kovana kadar ellerinden geleni yaptılar ve ne oldu Ahmet, vatan topraklarında değil, gurbette durdu. Başbakanlığım döneminde, o zaman Kültür Bakanlığımız vasıtasıyla aslında Ahmet Kaya'nın bir nakli mekan ile kendi topraklarımıza getirilmesini de arzu ettim. Eşine de haber gönderdik. Bugün yine Ahmet Kaya ile ilgili böyle bir imkan olsa, ailesi Ahmet Kaya'nın topraklarımıza getirilmesini kabul etse, biz elimizden gelen her şeyi yaparız. Bizim inancımızda buna 'nakli kubur' deriz. Yani 'kabrin taşınması' deriz. Böyle bir şeye biz hazırız.

Ahmet Kaya’nın mezarının Türkiye’ye getirilmesi 2009 senesinde de gündeme gelmişti. Erdoğan’ın başbakan olduğu dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Kaya ailesine aynı teklifte bulunmuştu.

Ahmet Kaya’nın eşi Gülten Kaya kendisine teklifi kabul edip etmeyeceğini soran gazetecilere şu yanıtı vermişti:

Burada olmayı hep çok istiyordu ama burada canlı olmayı isteyen bir adamdı o. Böyle getirilmeyi asla istemezdi. Onun için ben böyle bir şeyi yapamam ona; onu huzursuz edemem.

 

Independent Türkçe 

DAHA FAZLA HABER OKU