Dünya yakınlarındaki asteroidin Ay'dan koptuğu keşfedildi

Dünya'nın Dünya-Ay sisteminin yakınlarında bulunan yarı uydusu Kamo`oalewa'nın bir sanatçı tarafından çizimi. Büyük Binoküler Teleskop'u kullanan gökbilimciler, bunun Ay'ın kayıp bir parçası olabileceğini gösterdi (Addy Graham/Arizona Üniversitesi)

Bilim insanları, Kamo'oalewa olarak bilinen Dünya'ya yakın bir asteroidin, Ay'ın yolunu kaybetmiş bir parçası olabileceğini belirtti.

Kamo'oalewa, yarı uydu adı verilen gizemli ve az anlaşılan cisimlerden biri. Güneş'in etrafında dönen fakat Dünya'ya yakın konumdaki bir asteroit.

Bu tarz cisimlerin tamamında olduğu gibi Kamo'oalewa'yı da gözlemlemek zor. Dünya'ya nispeten yakın olmasına rağmen (gezegene 14,4 milyon kilometre kadar yaklaşıyor) bir hayli de sönük. İnsanların gökyüzünde görebileceği en sönük yıldızdan yaklaşık 4 milyon kat daha karanlık.

Gerçekten de Kamo'oalewa sadece her nisanda birkaç haftalığına görülebiliyor. Ve boyutunun küçüklüğü de bilim insanlarının ancak Dünya'daki en büyük teleskoplardan biriyle izini sürebileceği anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan Kamo'oalewa Dünya'nın yakınından geçerken, bilim insanları cisimden geri yansıyan ışıktaki örüntüleri incelemeyi başardı. Bulduklarıysa Kamo'oalewa'nın çok tanıdık bir kökene sahip olabileceğine işaret ediyor.

Asteroitten geri gelen ışık spektrumu, NASA'nın Apollo görevleriyle Ay'dan getirilen kayalarla eşleşti. Bu bakımdan cisim Ay'dan geliyor olabilir.

Bilim insanları, Kamo'oalewa'nın Ay'dan nasıl kopmuş olabileceğini bilmiyor. Bunun kısmen nedeni, Kamo'oalewa'nın Ay kökenli bir asteroit olarak tek olması. Dolayısıyla bilim insanlarının elinde bunu karşılaştıracakları başka hiçbir şey yok.

Cismin kökenine dair bir başka ipucuysa asteroidin uzayda hareket etme şekli. Cismin Güneş etrafındaki yörüngesi Dünya'nınkine çok benziyor fakat hafif bir eğimi var.
 


Bu, Dünya'ya yakın diğer asteroidlere benzemiyor. Fakat Ay'dan gelen bir cisimden beklenebilir.

Çalışmanın ortak yazarlarından Renu Malhotra, yaptığı açıklamada, "Dünya'ya yakın sıradan bir asteroidin Kamo'oalewa'nınki gibi kendiliğinden yarı uydu yörüngesine girmesi pek olası değil" dedi.

Bu belirli yörüngede çok uzun değil, sadece yaklaşık 300 yıl daha kalacak. Bu yörüngeye yaklaşık 500 yıl önce geldiğini tahmin ediyoruz.

Araştırmayı açıklayan "Dünya'nın yarı uydusu (469219) 2016 HO3 Kamoʻoalewa, Ay benzeri silikat maddeden oluşuyor" başlıklı makale, Nature's Communications Earth & Environment adlı bilimsel dergide yayımlandı.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/space

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU