Cam malzeme kullanılarak Blu-ray'in 10 bin katı kapasiteli 5 boyutlu depolama sistemi geliştirildi

(Yuhao Lei ve Peter G. Kazansky, Southampton Üniversitesi)

Bilim insanları, Blu-ray disklerden 10 bin kat daha yüksek kapasiteli yeni bir depolama teknolojisi geliştirdiklerini söylüyor.

Southampton Üniversitesi'nden araştırmacılar, ürettikleri yeni 5 boyutlu optik veri deposunda lazerler ve nanoyapılı kuvars cam kullandıklarını açıkladı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar, dünya her zamankinden daha fazla veri üretirken ve bunu kullanışlı bir şekilde depolamaya çalışırken, yeni bulguların çok önemli olabileceğini söylüyor.

Doktora araştırmacısı Yuhao Lei yaptığı açıklamada "Bireyler ve kuruluşlar, her zamankinden daha büyük veri kümeleri oluşturarak yüksek kapasiteli, düşük enerji tüketimli ve uzun ömürlü olan daha verimli veri depolama biçimlerine yönelik aşırı bir ihtiyaç yaratıyor" dedi.

Bulut tabanlı sistemler daha çok geçici veriler için tasarlanırken, camda 5 boyutlu veri depolamanın ulusal arşivler, müzeler, kütüphaneler veya özel kuruluşların daha uzun vadeli veri depolaması için kullanışlı olabileceğine inanıyoruz.

5 boyutlu depolama sistemi sadece inanılmaz derecede yüksek kapasiteli değil, hızlı da: Saniyede 1 milyon voksel yazabiliyor ki bu, saniyede 100 sayfadan fazla metin yazmaya eşdeğer.

Bilim insanları daha önce şeffaf malzemelerde optik depolama kullanmayı araştırmıştı. Fakat günlük hayatta kullanılabilecek kadar hızlı ve yüksek kapasiteli bir yol bulmanın zor olduğu ortaya çıkmıştı.

Araştırmacılar, camın içinde küçük çukurlar oluşturmak yerine lazer kullanarak bunun üstesinden geldi. Bilim insanları bunu, bu tür araştırmalarda sıklıkla üretilen ısı olmadan yapmalarını sağlayan bir optik numaradan yararlanarak başardı.

Lei, "Bu yeni yaklaşım, veri yazma hızını kullanışlı bir seviyeye yükseltiyor, böylece onlarca gigabayt veriyi makul bir sürede yazabiliyoruz" dedi.

Yüksek düzeyde yerelleştirilmiş hassas nanoyapılar daha yüksek bir veri kapasitesi sağlıyor çünkü bir birim hacme daha fazla voksel yazılabiliyor. Ayrıca darbeli ışık kullanmak, yazmak için gereken enerjiyi azaltıyor.

Bu yeni teknolojide yer alan 5 boyut, iki optik boyut ve üç uzaysal boyuttan oluşuyor.

Çalışmayı açıklayan "Yakın alan geliştirmeyle enerji bırakma kontrolü yoluyla yüksek hızlı ultra çabuk lazer anizotropik nanoyapılandırma" makalesi, Optica akademik dergisinde yayımlandı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU