Akif Beki: Faturaları bu kez soğuk mu çarpmış!

"Merak ediyorum; vatandaşa tavsiye edenler kendi evlerinde ısıdan yarım derece tasarruf ediyor mu?"

Fotoğraf: AA

Karar gazetesi yazarı Akif Beki, doğal gazda tasarruf önerisi yaparken “Evlerimizde özellikle 1 derecelik sıcaklık değişikliği, yani 23 yerine 22 derecede evinizi ısıtmanın aylık faturanıza etkisi yüzde 7 olur” diyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’e tepki gösterdi.

Beki, bugünkü köşe yazısında Sabah gazetesinin yaz aylarında elektrik faturalarının artışının klimalar olduğuna dair yaptığı haberi hatırlattı:

Hatırlarsanız, yaz sıcaklarında elektrik faturaları acıtmaya başlayınca Sabah gazetesi sorumluyu bulmuştu: Klimalar! Faturaları zamlar değil klima çarpmıştı, düşürmenin yolu klimayı kısmak, buzdolabını az açmak, fırını daha az çalıştırmaktı. Evi bir derece az soğutmak bile yüzde 7 düşürüyordu faturayı. Kara kış daha kapıya dayanmadan, bu kez de elektrikle doğal gaz faturalarını soğuklar çarpmasın mı! Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez açıkladı. Isıyı kısar, evi bir derece bile az soğutursan tam yüzde 7 düşürüyormuş faturayı. Diyor ki “Bunu 7’den 70’e herkesin yapması gereken, adeta bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz.”

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beki, yazısında şu eleştiriyi dile getirdi:

Merak ediyorum; vatandaşa tavsiye edenler kendi evlerinde ısıdan yarım derece tasarruf ediyor mu? Kendi porsiyonlarını da küçültüyorlar mı? Gazetelerinde tarifini verdikleri lezzetli bayat ekmeği sofralarında yiyorlar mı, kendi çoluk çocuklarına da yediriyorlar mı? İtibardan tasarruf olmuyor ya, ekmekten ve ısınmaktan oluyor mu acaba, merak işte!ü

Dönmez'in ifadeleri

Bakan Dönmez’in konu hakkındaki ifadeleri şöyle:

Daha çok kullananların biraz daha tasarrufa riayet etmesini istiyoruz. Evlerimizde özellikle 1 derecelik sıcaklık değişikliği, yani 23 yerine 22 derecede evinizi ısıtmanın aylık faturanıza etkisi yüzde 7 olur. Yazın da eğer klimayla soğutuyorsanız, 18 derecede soğutacağınıza 19 derecede soğutmuş olsanız yüzde 7 faturanıza katkı var. Bunu 7'den 70'e herkesin yapması gereken, adeta bir vatandaşlık görevi olduğunu düşünüyoruz. Hem bu kaynaklarda dışa bağımlıyız hem de gereksiz yere bu enerjiyi üretebilmek için kaynak tüketiyoruz.

 

Karar, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU