ABD'nin F-35 mektubuna cevap gönderildi: Rahatsızlık tekrar vurgulandı

ABD'den Hulusi Akar'a gönderilen ve "Türkiye S-400 alırsa, F-35 alamaz; Kongre bu durumda yaptırım uygulamakta kararlı" mesajını ileten mektuba Ankara cevap gönderdi

Milli Savunma Bakanlığı, ABD Savunma Bakan Vekili Shanahan'ın mektubuna cevap niteliğindeki mektubun gönderildiğini duyurdu.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ABD'nin mektubundaki müttefiklik ruhuna uygun olmayan üslup ve yaklaşımdan duyulan rahatsızlığın yeniden vurgulandığı belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akar'ın cevabi mektubunda, "Karşılıklı saygı ve dostluğa dayalı bir şekilde diyaloğun sürdürülmesinin ve sorunlara uygun bir çözüm bulunmasına yönelik çalışmalara devam edilmesinin öneminin ifade edildiği" açıklandı.

Akar: Üslup ve yaklaşıma hassasiyet gösterilmeli

Gazetecilerin Ankara-Washington hattındaki mektuplaşma ile ilgili sorularını yanıtlayan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar müttefiklik ruhuna dikkat çekti:

ABD'li muhatabımız tarafından bize gönderilen mektupla alakalı çalışmalarımızı tamamladık ve cevabımızı bugün öğle saatlerinde Amerikan tarafına teslim ettik. Karşılıklı saygı ve iş birliğimizin devam etmesi için üslup ve yaklaşıma hassasiyet gösterilmesinin gerektiğini daha önce de çeşitli şekillerde belirtmiştik. Biz müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesinden yanayız ve bu konuya azami hassasiyet gösteriyoruz. Birbirimize saygılı ve iş birliğimizi destekleyici olduğumuz sürüce herhangi bir rahatsızlığa, olumsuzluğa neden olmadan ülkelerimizle, Silahlı Kuvvetlerimizle alakalı konuları rahatlıkla görüşebiliriz, görüşmeliyiz. Çünkü bizim uzun süreli bir iş birliğimiz, müttefikliğimiz var. Dolayısıyla bütün çalışmalarımızda bu iş birliğine, müttefiklik ruhuna uygun hareket edilmesinden yanayız. Bu konuda biz Türkiye, Türk Silahlı Kuvvetleri olarak azami dikkat, hassasiyet gösteriyoruz.

 

Akar Açıklama a.jpg
Hulusi Akar / Fotoğraf: Milli Savunma Bakanlığı

 

Bakan Akar, Türkiye ve ABD'nin uzun süreli ortak değerleri, çıkarları ve sorumluluklarının olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

Bu nedenle aynı şekilde önümüzdeki dönemde de görüşmelerimizin bu doğrultuda, bu inançta yapılmasını bekliyoruz. Önümüzdeki hafta ABD Savunma Bakan Vekili ile Brüksel'de NATO Savunma Bakanları Toplantısı çerçevesinde bir araya gelme fırsatımız olacak. Bu ayın sonunda da Osaka'da G20 Zirvesi çerçevesinde Sayın Cumhurbaşkanımız Sayın Trump ile görüşecek. Bu görüşmelerin de olumlu sonuçlanması için müttefiklik ruhuna uygun bir şekilde bize düşen ne varsa yapmaya çalışıyoruz.

Ne olmuştu?

ABD Savunma Bakanı Vekili Patrick Shanahan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'a yaklaşık 2 hafta önce gönderdiği mektubunda, "Türkiye'nin S-400'ü teslim alması takdirinde F-35'leri alamayacağını" dile getirdi.

Mektupta "Eğer Türkiye, 28 Mayıs'ta yaptığımız telefon konuşmasında görüştüğümüz gibi S-400'leri temin ederse, ülkelerimizin Türkiye'nin F-35 programına katılımının sona erdirilmesi konusunda bir plan yapması gerekecektir. Değer verdiğimiz ilişkimizi sürdürmek amacını taşıdığımız halde Türkiye S-400 teslimatını gerçekleştirirse F-35 alamayacak. Halen S-400 konusundaki kararınızı değiştirme şansınız var" denildi.

ABD'nin 31 Temmuz itibariyla Türkiye'nin F-35 savaş uçağı programından çıkarılması için hangi adımları atacağına dair bir takvimin Akar'a gönderildiğini de belirten Shanahan, bu adımlar kapsamında 31 Temmuz öncesinde F-35 eğitimi alan Türk personelin ancak bir kısmının eğitiminin tamamlanacağını, daha sonrasında Türk personelin eğitim alınmasının engelleneceğini belirtti. Shanahan, bu kapsamda 12 Haziran'da yapılacak F-35 program ortağı tüm hükümet ve şirket yetkililerin bir araya geleceği CEO yuvarlak masa toplantısına da Türkiye'nin davet edilmeyeceğini yazdı. Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini alması takdirinde ABD ve NATO ile işbirliğinin zedeleneceğini de mektuba ekleyen Shanahan, "Türkiye'nin savunma sektörü ve ekonomik hedeflerinin bu durumdan zarar göreceğini, işsizliğin artacağını, büyümenin ve uluslararası ticaretin kayıp yaşacağını" söyledi.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU