Satoshi döneminden kalma Bitcoin cüzdanı 11 yıl sonra gizemli bir şekilde etkinleşti

Kripto zulası son aktif olduğu dönemden bu yana yüzde 1 milyondan fazla değer kazandı

Önceki günlerde İsviçre frangını da geçen Bitcoin, piyasa değeri bakımından dünyanın en büyük 13. para birimi oldu (Pixabay)

Kripto para biriminin anonim yaratıcısının çevrimiçi ortamda hala aktif olduğu zamandan beri uykuda olan bir bitcoin cüzdanı aniden harekete geçti.

Cüzdan en son 17 Mayıs 2010'da kullanılmıştı. Bu tarihten bir yıldan kısa bir süre öncesinde, takma adıyla Satoshi Nakamoto'nun diğer kripto geliştiricilerine son e-postalarını göndermişti.

Cüzdanda bulunan 50 bitcoin, 11 yıl önce en son kullanıldıklarında 4 dolardan daha az değere sahipti. O zamandan beri Bitcoin'in kaydettiği şaşırtıcı fiyat artışları, bugünkü oranlarla cüzdanın değerinin 3 milyon dolardan (yaklaşık 28,8 milyon TL) daha fazla olduğu anlamına geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bitcoin'in yarı anonim doğası halka açık blok zincirindeki işlemleri izlemenin mümkün olduğu anlamına gelir fakat bunları belirli bir birey veya grupla bağdaştırmak mümkün değildir.

"Uyuyan balina" diye adlandırılan bir varlık bu yıl ilk defa uyanmıyor; aynı dönemden benzer bir miktar Temmuz'da geri dönmüştü.

O dönem elde edilen 50 bitcoin, blok başına 50 BTC olan madencilik getirisi miktarından geliyor.

616 BTC içeren bir bitcoin cüzdanı da yaklaşık 9 yıl kullanılmadıktan sonra geçen ay etkinleştirilmişti.

Bitcoin'in altında yatan teknoloji, yalnızca 21 milyon bitcoin'in var olacağı anlamına geliyor fakat birkaç milyon, erişim anahtarları sonsuza kadar kaybolmuş veya unutulmuş olabilecek onlarca yıllık cüzdanlarda sıkışmış durumda.

En değerli hareketsiz cüzdan şu anda yaklaşık 80 bin BTC içeriyor ve mevcut kurlarla kabaca 5 milyar dolar (yaklaşık 48 milyar TL) değerinde.

BitInfoCharts'tan alınan verilere göre 9 yıldan uzun bir süredir atıl durumdaki bitcoin adreslerinde tutulan toplam miktar 20 milyar doları (yaklaşık 191,7 milyar TL) aşıyor.

Bu, bitcoin'in tüm piyasa değerinin yaklaşık yüzde 2'sine tekabül ediyor ve kripto piyasası istihbarat firması Glassnode son analizinde tüm bitcoinlerin kabaca üçte birinin uzun vadeli sahiplere ait olduğunu tahmin ediyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Noyan Öztürk

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU