Benzine üst üste yapılan 44 ve 28 kuruşluk zamların ardından 25 kuruş indirim geldi

Yapılan indirim pompa fiyatına yansıyacak

Benzinin litre fiyatında gece yarısından geçerli olmak üzere 25 kuruş indirime gidildi / Fotoğraf: AA

Akaryakıt fiyatlarındaki kamu desteğinin bu ay içinde üst sınıra ulaşması ve bu takiben bu hafta benzine 44 ve 28 kuruş zam ardından bugün ise 25 kuruş indirim yapıldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Akaryakıt fiyatlarındaki artışın devletin vergi gelirlerinden feragat etmesiyle tüketiciye yansıtılmadığı eşel mobil sistemindeki limitlere bu ay içinde ulaşıldı. Limitlere ulaşılmasıyla birlikte motorin, benzin ve otogazda fiyat artışları tümüyle pompa fiyatlarına yansımaya başladı.

Zamlar ardından ilk indirim ise bugünden itibaren benzine geldi.

Enerji Petrol Gaz İkmal İstasyonları İşveren Sendikası (EPGİS) tarafından yapılan açıklamada, "28 Ekim tarihinden itibaren geçerli olmak üzere; benzinde 25 kuruş/litre pompa satış fiyatlarına yansıyacak şekilde indirim olmuştur" denildi.

Hazine'nin Eylül sonunda açıkladığı kamu maliyesi raporuna göre eşel-mobil sisteminin Ocak-Ağustos döneminde enflasyona düşürücü etkisi 1.42 puan doğrudan, 1.06 puan ise dolaylı olmak üzere toplamda 2.48 puan oldu. Aynı rapora göre Hazine 2021 yılında eşelmobil nedeniyle 46 milyar TL'lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat etmiş oldu.

İlgili fiyat artışları ve indirimleri enflasyona etkisi nedeniyle de takip ediliyor. Benzin fiyatlarının TÜFE sepeti içindeki payı yüzde 1.16, otogazın yüzde 0.94 ve motorinin yüzde 1.66 seviyesinde.

 

Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU