ABD'de bağışıklığı baskılanmış kişilere 4. doz Kovid-19 aşısı yapılacak

ABD’de bu yaz yapılan bir araştırma bağışıklığı baskılanmış kişilerin aşılandığı halde hastaneye yatma veya Kovid-19'dan ölme olasılığının 485 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştu

CDC, destekleyici dozlar için ilk iki dozdan başka bir marka seçilmesine de izin veriyor (Unsplash) 

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) hatırlatıcı aşı dozlarıyla ilgili yönergelerini güncelledi.

Bağışıklık sistemini orta veya ileri düzeyde baskılayan başka rahatsızlıklardan mustarip kişilerin, Kovid-19 aşısının 4. dozunu da almasına izin verildi.

Bağışıklık sisteminin orta veya ileri düzeyde baskılandığı kişiler arasında kan kanseri veya tümörler için aktif kanser tedavisi görenler, organ nakli yapılanlar ve kök hücre alıcıları, ilerlemiş veya henüz tedavi edilmemiş HIV vakalarıyla yüksek dozda kortikosteroid alanlar yer alıyor. Çünkü bu tür tedaviler bağışıklık sisteminin baskılayarak çalışıyor.

CDC, bu kategoride yer alan, 18 yaş ve üstü kişilerin üçüncü dozu almasına ağustosta izin vermişti. Sağlık kurumu, üçüncü dozun gerekli olduğunu çünkü söz konusu kişilerin ilk iki dozdan tam bir bağışıklık tepkisi elde edemeyebileceğini vurgulamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi'nde bu yaz yapılan bir araştırma, bağışıklığı baskılanmış kişilerin aşılandığı halde hastaneye yatma veya Kovid-19'dan ölme olasılığının 485 kat daha fazla olduğunu ortaya koymuştu.

Diğer araştırmalar da hatırlatıcı dozların bu kişilerde aşıya karşı antikor tepkisini artırabildiğini göstermişti.

Bu verilerin ardından CDC yeniden harekete geçti ve 4. doz uygulamasına onay verdiğini duyurdu.

Üçüncü dozun tamamlanmasından en az 6 ay sonra 4. dozun alınabileceğini belirtiliyor.  Ancak üçüncü ve dördüncü dozun miktarı aynı olmayacak.

CDC, ilk iki dozla aynı miktarda aşı içeriğinin enjekte ediliği üçüncü dozu "ek doz" diye sınıflandırmıştı. Salı günü yönerge güncellemesiyle onayladığı 4. dozu ise "güçlendirici" diye niteliyor. 4. dozda, diğerlerinin sadece yarısı kadar aşı içeriği enjekte edilecek.

Türkiye’de 4. doz aşı randevusu alınabiliyor

Türkiye’de de 4. doz koronavirüs aşısı randevuları ağustosya verilmeye başlamıştı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 4. doz aşıların yabancı ülkelere seyahat edeceklere yönelik olduğunu açıklamış ve 4. doz aşılar, 3. dozdan 21 gün sonrasına tanımlanmıştı.

EMA şu ana kadar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson aşılarına onay vermiş durumda. Bu yüzden Türkiye'de daha önce Sinovac aşısı olanlara isteğe bağlı iki doz BioNTech/Pfizer aşısı olma hakkı verildi. Böylelikle daha önce 2 doz Sinovac olanlar toplam 4 doz, 3 doz Sinovac olanlar da toplam 5 doz aşı olabiliyor.

EMA şu ana kadar BioNTech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson&Johnson aşılarına onay vermiş durumda.

İşte bu nedenle Türkiye'de ek dozların sadece yurt dışına seyahat edeceklere yönelik olduğu duyurulmuştu. Ancak yurttaşlar e-nabız uygulaması üzerinden yurt dışı seçeneğini işaretleyip ek dozlarını BioNTech olarak yaptırabiliyor. Yurt dışına gitmeyecek olanların, uygulama üzerinden randevu aldıktan sonra gidip ek doz aşıyı olmaları önünde bir engel bulunmuyor.

Şu ana kadar çok sayıda kişinin, yurt dışına çıkmayacağı halde bu şekilde 4. doz aşıyı olduğu belirtiliyor.

 

Independent Türkçe, CNN International, Russia Today, BBC Türkçe, Euronews

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU