Afrika Birliği, Moderna'dan 110 milyon doz Kovid-19 aşısı alacak

Vaat edilen dozlar Afrika kıtasında yaşayan 1,3 milyar kişinin aşılanması için gereken miktarı karşılamıyor

Moderna ürettiği Kovid-19 aşısının çoğunu zengin ülkelere satmakla suçlanıyor. Firma, Dünya Bankası’nın düşük gelirli diye tanımladığı ülkelere Ekim 2021 itibarıyla sadece 1 milyon doz aşı gönderdi (Anadolu Ajansı)

Afrika Birliği’nin 110 milyon doz mRNA aşısı satın almak için ilaç firması Moderna’yla anlaştığı bildirildi.

Reuters’ın özel haberine göre Beyaz Saray’ın aracılık ettiği anlaşma ABD’ye yapılacak teslimatların gecikmesine neden olabilir.

Afrika Birliği’ne verilecek aşı dozlarının 15 milyonunun 2021 sona etmeden, 35 milyonunun gelecek yılın ilk çeyreğinde ve 60 milyonluk kısmının da ikinci çeyrekte gönderileceği öğrenildi.

Birliğin pandemi işlerinden sorumlu elçisi Strive Masiyiwa, "Elimizdeki Kovid aşı dozlarını hızla artırmamız için önemli bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Aşı üreten diğer ülkeleri ABD’yi takip etmeye ve bu ve o aşıları satın almamız için bize benzer şekilde erişim sağlamaya çağırıyoruz.

Moderna, Afrika Birliği’nin Kovid aşısı almak üzere anlaştığı ikinci firma oldu. Birlik Mart 2021’de Johnson & Johnson’la da anlaşmış ve 400 milyon doza kadar aşı satın alma opsiyonu elde etmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Masiyiwa, Afrika Birliği’nin doz başına COVAX’la aynı fiyatı ödeyeceğini belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) liderliğinde kurulan COVAX dünya genelinde adil aşı erişimini sağlamayı amaçlıyor.

Moderna mayısta yaptığı bir açıklamada aşılarını COVAX’a "en düşük kademeli fiyatından" satacağını açıklamış ama buna dair daha fazla ayrıntı vermemişti.

Öte yandan söz konusu anlaşmalarla birlikte vaat edilen dozlar da Afrika kıtasında yaşayan 1,3 milyar kişinin aşılanması için gereken miktarı karşılamaya yetmiyor.

DSÖ’ye göre Afrika nüfusunun yalnızca yüzde 8,4'ü en az bir doz aşı oldu. Küresel ortalama ise yüzde 48,7 olarak belirlendi.

 

Independent Türkçe, Reuters

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU