Saklı Haç belgeselinin galası yapıldı

Diyarbakır'ın Eğil ilçesinde yaşayan Müslümanlaştırılmış Ermenilerin yakınlarının hikayelerini konu alan belgeselin ilk gösterimi gerçekleştirildi. Diyarbakır'daki galada yönetmenler, belgeseli bir "yüzleşme" ve "öz eleştiri" olarak gördüklerini belirtti

Fotoğraf: Independent Türkçe

Yönetmenliğini Altan Sancar ve Serhat Temel'in üstlendiği Saklı Haç belgeselinin ilk gösterimi Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Kongre ve Kültür Merkezi sinema salonunda gerçekleştirildi. 

Gösterim öncesinde sanatçılar Zilan Tigris, Istepan Epremyana ve belgeselin müziklerini de yapan Sasa Serap Kürtçe, Türkçe, Ermenice ve Zazaca şarkılar seslendirdi. 

Müzik dinletisinin ardından belgeselin gösterimine geçildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Temel: Bu belgesel yüzleşmedir

Müslümanlaştırılmış Ermenilerin yakınlarının hikayelerini ele alan Saklı Haç belgeselinin gösteriminin ardından yönetmenler Altan Sancar ve Serhat Temel kısa birer konuşma yaptı. 

Serhat Temel, “Belgesele konu olan hikaye çocukluğumuzun hikayesiydi. Bu çalışmamızla birlikte kendi ayıbımızla, gerçekleri görmezden gelişimizle karşılaştık. Biz biliyoruz ki özür dileyerek meselenin sadece yüzeysel bir biçimde üzeri örtülmektedir. Eğer gerçekten bir hata varsa bununla yüzleşmek gerekiyor. Bu belgesel bizim için bir yüzleşmedir, bir öz eleştiridir. Umarız bu toplumsal bir yüzleşmeye vesile olur” dedi.

 

Saklı Haç- gala- yönetmenler.jpg
Altan Sancar ve Serhat Temel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Sancar: Biz o Ermeni'yi dövdürtmeyecektik

Saklı Haç belgeselinin yapımcılığını da üstlenen yönetmen Altan Sancar ise kendisinin de Müslümanlaştırılmış Ermeni torunu olduğunu belirterek "Anlatılan bizim hikayemizdir" dedi.

Sancar konuşmasını şöyle sürdürdü:

Bu gerçeğin altında eziliriz veya ezilmeyiz bu hiç önemli değil; ama bu ayıbın bu zamana kadar gelmesinde bizim ne kadar payımız var, bunu görmek zorundayız. Bu topraklardaki son yüzyılın bütün kötülükleri 1915’te başladı. Ermenilerin katledilme politikalarıyla başladı her şey. Tutuklu siyasetçi Sırrı Süreyya Önder’in de sürekli dediği gibi "Biz o Ermeni’yi dövdürtmeyecektik". Biz o Ermeni’yi dövdürtmemiş olsaydık baskı altında bir demokrasi mücadelesi vermek zorunda kalmayacaktık. Türkiye’nin içerisinden geçtiği bu dönemin temelleri belki de 1915 yılında atıldı. 1915’in gerçekliğiyle yüzleşebilirsek ancak o zaman bir şeyler değişecek.

 

Saklı Haç afiş- gala.jpg
Saklı Haç belgeseli afişi / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Konuşmaların tamamlanmasının ardından gala gecesi sona erdi.

Temmuz ayında İstanbul'da ikinci gösterimin yapılması planlanıyor. 

 

Independent Türkçe

 

DAHA FAZLA HABER OKU