Jüpiter'den daha büyük bir bebek gezegen görüntülendi

Gezegen, Güneş Sistemi’ne nispeten yakın olan ve doğrudan gözlemlenebilen ötegezegenlerin bulunduğu seçkin bir listede yer alıyor

Genç gezegenin yıldızından nispeten uzakta bulunması, görüntülenmesini kolaylaştırdı (Subaru Teleskobu)

Gökbilimciler şimdiye dek tespit edilen en genç gezegenlerden birinin varlığını doğrudan gözlemleyerek teyit etti. 2M0437b adı verilen "bebek" gezegen, Hawaii’deki Subaru Teleskobu'yla görüntülendi.

Güneş Sistemi’nden sadece 400 ışıkyılı uzaklıktaki genç bir kırmızı cücenin yörüngesinde dönen gezegenin doğrudan görüntülenmesi üç yıllık gözlemlerin sonucunda mümkün oldu.

2M0437b oluşumunun henüz ilk yıllarında olduğu için bebek gezegen diye anılsa da aslında Güneş Sistemi’nin gaz devi Jüpiter’den bile daha büyük.

Sadece birkaç milyon yıl önce oluşmaya başlayan 2M0437b, bulunan en genç gezegenlerden biri olmakla kalmadı, aynı zamanda Güneş Sistemi’ne nispeten yakın olan ve doğrudan gözlemlenebilen ötegezegenlerin bulunduğu seçkin bir listede yer alıyor.

İlk olarak 2018’de keşfedilen bebek gezegenin yakından incelenmesi, gezegenlerin nasıl oluştuğunun ve geliştiğinin daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Monthly Notices of the Royal Astronomical Society adlı hakemli bilimsel dergide yayımlanacak araştırmanın başyazarı Eric Gaidos, "Bu gezegenden gelen ışığı analiz ederek, bileşimi ve belki de ev sahibi yıldızının etrafında uzun süre önce yok olan gaz ve toz diskinin neresinde ve nasıl oluştuğuna dair bir şeyler söyleyebiliriz" diye konuştu.

Subaru Teleskobu'yla elde edilen çarpıcı görüntü gözlemevindeki bilim insanları tarafından işlemden geçirildi ve gezegenden daha parlak olan 2M0437 adlı ev sahibi yıldızın ışığı görüntüden çıkarıldı.

Gezegenin etrafını saran, çizgi şeklindeki 4 ışık huzmesine ise teleskobun optiklerinden kaynaklanan yansımaların neden olduğu ifade edildi.

Gökbilimciler ötezegenlerin doğrudan görüntülerini yakalamakta her zaman zorlanıyor. NASA bu işi "bir spot ışığının etrafında uçuşan bir ateş böceğini görmeye çalışmak gibi" diye niteliyor.

Öte yandan araştırmacıların tüm bu zorluklara rağmen görüntülemeyi başardığı 2M0437b’nin şu anda bir çeşit "sıcaklık krizinde olduğu" belirtiliyor.

Keck Gözlemevi’nden yapılan açıklamada şu ifadeler yer alıyor:

Gezegen o kadar genç ki oluşumu sırasında açığa çıkan enerjiden dolayı hala sıcak. Orada Kilauea Yanardağı'ndan çıkan lavlara benzer bir sıcaklık var.

 

Independent Türkçe, Forbes, CNET

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU