AİHM'e sunulan rapor: En nitelikli mahkumlar Türkiye'de

İtalyan İnsan Hakları Federasyonu, AİHM'e bir rapor sundu. Raporda dünya üzerinde en nitelikli mahkumların Türkiye'deki cezaevlerinde olduğu savunuldu

Avrupa Konseyi 2020 ceza istatistikleri raporunna göre Türkiye, Konsey'in 47 üyesi arasında, her 100 bin kişiye düşen tutuklu ve hükümlü sayısında ilk sırada yer alıyor / Fotoğraf: AA

İtalya İnsan Hakları Federasyonu (FIDU) AİHM'e bir rapor sundu. Dünya üzerinde en nitelikli mahkumların Türkiye'deki cezaevlerinde olduğu savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rapor, CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak tarafından açıklandı.

Sözcü'den Başak Kaya'ya raporu değerlendiren Toprak "Türkiye 2021 Küresel Hukukun Üstünlüğü Endeksi'nde 10 sıra birden gerileyerek 139 ülke arasında 117'nci sıraya indi. Coğrafi bölge verilerinde ise Doğu Avrupa ve Orta Asya grubunda yer alan 14 ülke arasında Türkiye hukukun üstünlüğü açısından sonuncu sırada" dedi.

Türkiye'nin ‘Temel Haklar' konusunda da vahim durumda olduğunu belirten CHP'li Toprak şu bilgiyi paylaştı:

En dipteki 7 ülkeden birisiyiz. Diğer ülkeler, İran, Mısır, Myanmar, Çin, Venezuela ve Bangladeş. Aynı zamanda üzücü ve utanç verici ortak tespit de ‘Türkiye'nin dünyada en nitelikli ve bilgili mahkum nüfusuna sahip olduğu' yönünde. Bunun anlamı, Türkiye cezaevlerinin aydın, gazeteci, yazar, bilim insanları, siyasiler, hukukçular, birkaç yabancı dil bilen üniversiteli gençler ile doldurulmuş olması. En nitelikli ve bilgili mahkumların Türkiye cezaevlerinde yer aldığı saptamasına yer veren son rapor, İtalya İnsan Hakları Federasyonu (FIDU) tarafından AİHM'e sunuldu

En kötü 6 ülkeden biri

Dünya ülkelerinin beş ayrı kategoriye ayrıldığı tasnifte de Türkiye, İran, Afganistan, Uganda gibi ülkelerin de olduğu en alttaki 5'inci grupta yer alıyor. Toprak, "Böyle bir tabloda AB tam üyeliğine aday bir Türkiye'den söz edilebilir mi? Türkiye dünyada en kötü durumda ve 6 ülkeden biri" diye konuştu.

Tutuklu oranı en yüksek ülke Türkiye

Geçtiğimiz nisan ayında açıklanan Avrupa Konseyi 2020 Ceza İstatistikleri'ne göre Türkiye, 31 Ocak 2020 tarihi itibarıyla Konsey'in 47 üyesi arasında, her 100 bin kişiye düşen tutuklu ve hükümlü sayısında ilk sırada yer alıyor.

100 bin kişide 357,2 tutuklu ve mahkûm sayısı ile Türkiye ilk sırada yer alırken, Türkiye'yi 100 bin kişiye 356,1 tutuklu ve mahkûm sayısı ile Rusya takip ediyor; üçüncü sırada ise 263,8 ile Gürcistan var.

 

Sözcü, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU