Almanya ve Fransa'dan açıklama: Türkiye'deki büyükelçimizin sınır dışı edilmesiyle ilgili resmi bildirim almadık

Almanya tarafından yapılan açıklamada, Erdoğan'ın büyükelçilerle ilgili ifadelerinin endişeyle karşılandığı bildirildi

Almanya Ankara Büyükelçiliği / Fotoğraf: almanyakonsoloslugu.org

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapan 10 ülkenin büyükelçisini "istenmeyen kişi" ilan edileceğini bildirmişti.
Almanya'dan ise Erdoğan'ın sözleriyle ilgili iki açıklama geldi.

Yapılan açıklamalarda, Türkiye'deki  Almanya büyükelçisinin "istenmeyen kişi" ilan edilerek sınır dışı edilmesi yönünde herhangi bir resmi bildirim alınmadığı fakat Erdoğan'ın açıklamalarının endişeyle karşılandığı kaydedildi.

Almanya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, "Tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın basın açıklamalarını gördük. Fakat (büyükelçinin) ülkeden çıkarılması ya da buna benzer bir şey hakkında hafta sonu herhangi bir resmi bildirim almadık" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sözcü, büyükelçinin ülkeden çıkarılması yönündeki bir talimatın Almanya ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerin derinliği ve önemiyle tezat teşkil edeceğini belirterek, Almanya'nın hafta sonu Paris ve Washington'daki müttefikleriyle temas kurduğunu ifade etti.

Almanya hükümetinin sözcüsü Steffen Seibert, Berlin yönetiminin Erdoğan'ın açıklamalarını "endişeyle" karşıladığını ve "anlayamadığını" belirtti.

Fransa'dan açıklama

Fransa'dan da konuya ilişkin bir açıklama geldi.

Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Türkiye'deki Fransız büyükelçisinin sınır dışı edilmesi yönünde herhangi bir resmi bildirim almadığını bildirdi

Ne olmuştu?

Gezi ve 15 Temmuz darbe girişimi davaları kapsamında yaklaşık 4 yıldır tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için ABD, Almanya, Fransa, Danimarka, Finlandiya, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Türkiye büyükelçilikleri 18 Ekim'de ortak bir açıklama yayımlamıştı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, büyükelçilerin "istenmeyen kişi" ilan edileceğini ve ülkelerine gönderileceğini söylemişti.

Fakat büyükelçilerin ülkeden çıkarılmaları konusunda herhangi bir resmi girişim başlatılmadı.

 

Independent Türkçe, Reuters
 

DAHA FAZLA HABER OKU