Kutup ayısının rengeyiğiyle girdiği mücadele ilk kez görüntülendi

"Ren geyiklerinin iyi yüzücüler olduğunu ve ayının onu yakalamakta daha çok zorlanacağını düşünmüştüm. Ama tamamen farklı oldu"

Bilim insanları bir kutup ayısının rengeyiği avladığı anları ilk kez kayda almayı başardı.

Polonya’daki Gdańsk Üniversitesi'nden bir grup bilim insanı, Ağustos 2020’de gözlem yapmak için Norveç'in Svalbard takımadalarındaki Polonya Kutup İstasyonu’nda toplanmıştı.

Biyolog Izabela Kulaszewicz liderliğindeki ekip, yakınlarda bir kutup ayısı görüldüğüne dair bildirim aldıktan sonra hemen hayvanın yanına gitti.

Yaklaşık 100 metre ötede tombul bir dişi havayı kokluyor ve kıyıya doğru yürüyordu. Kısa bir süre sonra kıyı şeridindeki rengeyiklerine koşmaya başlamıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Bir geyiği gözüne kestiren kutup ayısı, sonunda onun peşinden gitti ve denize 25 metre kala pençelerini rengeyiğinin sırtına batırmayı başardı. Hayvanın boynunu ısıran yırtıcı, onu suya sürükledi ve su altında tutarak 1 dakika içinde öldürdü.

Araştırma istasyonundakiler bu esnada olan biteni videoya kaydetti ve kutup ayılarının rengeyiği yediğini gösteren ilk kanıtı elde etti. Bu hayvanların rengeyiklerini avladığı uzun zamandır varsayılıyordu ama hiç görülmemişti.

Kulaszewicz, o anları "Şoke oldum" diye anlattı:

Rengeyiklerinin iyi yüzücüler olduğunu ve ayının onu yakalamakta daha çok zorlanacağını düşünmüştüm. Ama tamamen farklı oldu.

Bilim insanı, ayının daha sonra rengeyiğinin cesedini karaya çektiğini ve bir oturuşta yarısından fazlasını yediğini belirtti.

Kutup ayılarının genellikle denizden uzakta, buzdaki deliklerden yakaladıkları fokları yediği biliniyor.

Yetişkin bir foktan elde edilen yağ, bir kutup ayısının 10 günden fazla hayatta kalmasını sağlayabiliyor. Yeterince yağ tükettiklerinde ayılar, aylarca az beslenerek yaşamlarını sürdürebiliyor.

Öte yandan iklim değişikliği nedeniyle deniz buzu daha yılın başlarında eridiği için birçok kutup ayısı yazlarını karada yiyecek aramakla geçiriyor.

Hatta bu yırtıcıların çöplüklerde kuş yumurtaları, kemirgenler ve çöpleri yerken bile görüldüğü ifade ediliyor.

Kulaszewicz ve meslektaşları bu sıradışı av sahnesini bu ay hakemli bilimsel dergi Polar Biology'de yayımlanan bir makalede ayrıntılandırdı.

Kanada’daki Alberta Üniversitesi'nden kutup ayısı uzmanı ve biyolog Andrew Derocher, makalenin kutup ayılarının rengeyiklerini başarılı bir şekilde avlayabildiğini gösterdiğini söyledi.

Ayıların bu tür benzersiz davranışları kolaylıkla öğrenebildiğini ve işe yarayan her şeye tutunduklarını aktaran Derocher, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bahse girerim, o ayı her yıl Hornsund'daki Polonya istasyonuna geri dönecek ve aynı şeyi yapmaya çalışacak.

 

Independent Türkçe, Science.org, Polar Biology

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU