Eski MI6 casusu: Rus liderler Birleşik Krallık'la savaşta olduklarını düşünüyor

Ses getiren Trump dosyasının yazarı, "Rus liderler, sıfır toplamlı oyun düşünürleri" dedi

Orbis Business Intelligence şirketini kuran ve Donald Trump'la ilgili dosya derleyen eski MI6 ajanı Christopher Steele (AP)

ABD Başkanı seçilmeden önce Donald Trump hakkındaki dosyayı derleyen Britanyalı eski casusa göre Rusya hükümetinin üst düzeydeki üyeleri kendilerini Birleşik Krallık'la (BK) “savaşta” görüyor.

Christopher Steele, Moskova'daki "ciddi kişilerin" kendilerini Britanya'yla düşman olarak gördüğünü iddia etti.

Sky News'a verdiği geniş kapsamlı röportajda eski MI6 ajanı, Trump hakkındaki araştırmasının yarattığı olumsuz etkiler nedeniyle eşinin Dışişleri Bakanlığı'ndaki işini kaybettiğini söylerken, kendisinin aniden şöhret oluşunu da "mide bulandırıcı" olarak niteledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'dan Britanya'ya yönelik tehdit olduğunu söyleyerek bunun hakkında konuşan Steele, şunları ifade etti:

Onlar sıfır toplamlı oyun düşünürleri. Bir şey bize fayda sağlıyorsa onların zararınadır, diye düşünüyorlar. Onlara fayda sağlayan bir şey de bizim zararımıza.

Rusya'nın en başında kendilerini bizimle savaş halinde gören ciddi kişiler var. Siyasetçilerimizin ne bunu kabul etmesi ne de bununla uğraşmak istemesiyse büyük bir sorun."

Steele; ABD, BK ve Avrupa Birliği'nin hepsinin Kremlin'in manevralarının tehdidi altında olduğunu öne sürdü.

Röportajın bir diğer önemli konusu da, eski casusun 2016 ABD Başkanlık Seçimleri öncesinde Trump ve Moskova'yla olası bağlantıları hakkında derlediği dosyaydı. Steele, derlediği belgenin arkasında durdu ve hâlâ bunun çoğunlukla doğru olduğuna inandığını söyledi.

Dosya, seçimden sonra Rus casusların ellerinde Trump hakkında "kompromat" (ünlü ve etkili kişilere karşı şantaj ya da itibarsızlaştırma amacıyla kullanılabilecek materyalleri tarif eden Rusça bir terim -ed.n.) bulundurduğuna dair ürkütücü iddialar nedeniyle manşet olmuştu.

Steele, dosyanın yazarı olarak ortaya çıktıktan sonra gördüğü ilgiyi "mide bulandırıcı" ve "sadece delice" bulduğunu söyledi. Eski casus bu durumun eşi için de sorunlar yarattığını söyleyerek, haberin ortaya çıkmasının ardından eşinin Dışişleri, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi'ndeki (Foreign, Commonwealth and Development Office -FCDO) kariyerinin bir anda sona erdiğini söyledi.

Steele, "Eminim onun benimle evli olduğu gerçeği hoşlarına gitmedi fakat bence daha çok etkili olan şey, Trump ve destekçilerinin peşimize düşeceği ve doğru olmayan türlü türlü iddialarda bulunacağına dair korkuydu" dedi.

Eski MI6 casusu, eşinin erken emekli olduğunu ve kariyer beklentilerinin buharlaşıp gitmesine dair de hiçbir zaman inandırıcı bir açıklama alamadığını öne sürdü.

The Independent, FCDO'yla temasa geçtiğinde kurum yorum yapmayı reddetti.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU