Akşener: İktidarımızda tutarlı ve istikrarlı bir dış politika anlayışı gelecek

"Türkiye'yi dünyadan koparan tüm engelleri kaldıracağız"

Fotoğraf: İYİ Parti

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “10 büyükelçi” tartışmalarına isim vermeden değinerek “Bizimle birlikte, rasyonel, planlı ve programlı, tutarlı ve istikrarlı bir dış politika anlayışı gelecek” dedi.

Meral Akşener liderliğinde kurulan İYİ Parti’nin 4. kuruluş yıl dönümü İstanbul Haliç Kongre Merkezi’nde kutlandı.

Osman Kavala’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararı doğrultusunda serbest bırakılmasını isteyen ve “istenmeyen kişi” ilan edilmesi durumu söz konusu olan 10 büyükelçi hakkında konuşan Akşener, şunları kaydetti:

Dış politikada bir tutarsızlık, istikrarsızlık ve çözümsüzlük durumu, kronikleşmiş şekilde devam ediyor. İYİ Parti iktidarında; bu garip anlayışa, derhal son vereceğiz. Bizimle birlikte, rasyonel,  planlı ve programlı, tutarlı ve istikrarlı bir dış politika anlayışı gelecek.  Atatürk'ün koyduğu o büyük vizyona uygun şekilde, düşman değil, dost kazanan bir anlayışla adımlar atacak; ve mevcut saat uygulaması da dâhil olmak üzere, Türkiye'yi dünyadan koparan tüm engelleri kaldıracağız.  Dünya'nın saygın Türkiye'si, Türkiye'nin İYİ Parti'si olacağız. Sığınmacı sorununu çözmeye yönelik hamleleri de, gelir gelmez, süratle yapacağız.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

“Partili Cumhurbaşkanlığı’ndan kurtulacağız”

“Bir kadın olarak söylüyorum ki; bu ülkeyi kadınlarla el ele verip, yeniden ayağa kaldıracağız” diyen Akşener, şu ifadeleri kullandı:

Bizim için ortak akıl, demokrasinin olmazsa olmazıdır. O nedenle, milletimiz yetkiyi verdiğinde kararları ortak akıl ile alacak; ülkemizi tek bir kişinin hükmüne sokan Partili Cumhurbaşkanlığı Sistemi'nden kurtulacağız. İyileştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ile milletvekilliğini daha aktif, sahada milletimizi dinleyen, ve mecliste milletimizin sorunlarına çare arayan, aynı olması gerektiği gibi, yeniden, kutlu bir görev haline getireceğiz.

“ÖTV zulmüne son vereceğiz”

İYİ Parti lideri, “zulüm” olarak  nitelediği Özel Tüketim Vergisi’ni (ÖTV) kaldıracaklarını da ifade etti:

Emek sahiplerine, hak ettikleri, insanca yaşayacakları şartları sağlayacağız. ARTAGAN projemiz ile kayıt dışı para trafiğine, israfa, ranta, çalma-çırpmaya, ÖTV zulmüne, son vereceğiz. Türkiye'nin zenginliğini, tabana yayacağız. Nakitsiz bir toplum ile bugüne kadar görülmemiş bir zenginlik ve refaha erişeceğiz. Haksız kazançla zenginleşen varsa, ondan alacağız, milletimiz için kullanacağız."

10 büyükelçi tartışması

Ankara'da görev yapan ABD, Almanya ve Fransa da dahil 10 ülkeden büyükelçinin 18 Ekim'de Osman Kavala'nın serbest bırakılması için bir çağrı yapmıştı.

Afrika seyahati dönüşü “Bunları barındırma lüksümüz yok” açıklaması yapan Erdoğan, dün de bu konuda Dışişleri Bakanlığı’na talimat verdiğini açıklamıştı:

Yatıyorlar, kalkıyorlar, Kavala, Kavala… Kavala dediğin, Soros'un Türkiye şubesi. 10 tane büyükelçi onun için Dışişleri Bakanlığı'na geliyor. Bu ne terbiyesizliktir ya? Siz burayı ne zannediyorsunuz ya? Burası Türkiye, Türkiye. Burası öyle zannettiğiniz gibi bir kabile devleti değil. Burası anlı şanlı Türkiye. Burada kalkıp da Dışişleri Bakanlığı'na gelip talimat verme gibi bir yola giremezsiniz.

Türkiye, konu hakkında henüz resmi bir adım atmadı. Dışişleri Bakanlığı da Erdoğan’ın ifadelerinin ardından herhangi bir açıklama yapmadı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU