Filipinler’in hayalet şehri, IŞİD kuşatmasından bu yana bırakıldığı gibi duruyor

2017’deki savaştan sonra Marawi şehrinden geriye, kömürleşmiş betonlar ve bina iskeletleri kaldı. Kentin binlerce sakini bugün hala belirsizlik içinde yaşıyor

Fotoğraf: Eloise Lopez / Reuters

Eloisa Lopez - The Independent

Marawi şehrinde yaşayan Muhammed Ali Acambong’un bombalar ve kurşunların isabet ettiği evini yenilemesinin üzerinden yalnızca bir hafta geçmişti.

Kendi “vilayet”lerini kuran IŞİD yanlısı militanlar, yaklaşık 100 bin kişiyi evlerine terk etmeye zorlarken, Filipinler ordusunun II. Dünya Savaşı’ndan bu yana en sert ve en uzun savaşı başlamış oldu.

2017’in o günü 42 yaşındaki Acampong, göl kenarındaki 3 katlı evini 8 kişilik ailesiyle birlikte terk etti.

Reuters’a konuşan Filipinli hükümet yetkilisi, “Kaos başlayınca yaşamımız birden bire zorlaştı. Önceleri konforlu bir hayatımız vardı. Şimdiyse sığınaklarda yaşıyor, sıcağa tahammül etmek zorunda kalıyor ve su dahil hiçbir şeyi bulamıyoruz” dedi.

Marawi, bir zamanlar Filipinler’de tablo gibi şehirler arasında yer alıyordu. Bugünlerdeyse şehrin neredeyse yarısını, ordunun 154 gün süren hava saldırıları ve top atışlarının yanı sıra isyancıların her yere kurduğu bubi tuzakları nedeniyle kömürleşmiş betonlar ve bina iskeletleri kaplıyor.

Acampong ailesi şimdilerde şehrin dış mahallelerinde kurulu, binlerce ailenin su ve diğer temel ihtiyaçlar için birbirleriyle yarıştığı küçük geçici konutlarda yaşıyor. En az 500 aile de 25 yaşındaki devlet memuru Asnia Sandiman’ın verdiği sipariş üzerine devlete ait makinelerde diktirilen naylon çadırlarda yaşam sürüyor.

“Çadır, yağmur yağıncaya, hava çok soğuyuncaya ya da sıcaklık çok kötü olana kadar iyi” diyen Sandiman, “En büyük isteğim, Marawi’ye geri dönmemize izin verilmesidir. Ancak dürüst olmak gerekirse buradan kurtulmak için kalıcı herhangi bir adrese de razı olurdum” diye ekliyor.

Şehirde 5 ay süren savaşta yüzlerce militan, 165 asker ve en az 45 sivil öldürülmüştü. Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, Ekim 2017’de yaptığı açıklamada, şehrin kurtulduğunu ilan etmiş ve bölgenin eski haline dönebilmesi için çalışmaların başlayacağını söylemişti. Ne var ki ortada ilerleme adına pek emare görünmüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kentin yeniden inşası için oluşturulan Bangon Marawi (Ayağa Kalk Marawi) adlı özel görev kuvvetinin önünde son tarih olarak 2021 duruyor ve bu birim hedeflerini yakalayacakları konusunda emin bir duruş sergiliyor.

Bangon Marawi’nin saha ofisi müdürü Felix Castro, “Yasalar ne kadar izin verirse o kadar hızlı ilerleyebiliriz. Kestirmeden gidemeyiz. Başlangıçta biraz zaman alacak ancak bir kez başlayınca da hızla bitecek” diyor.

Başıboş köpekler ve nöbetçi askerleri saymazsak Marawi’nin ticaret merkezi terk edilmiş durumda. Sözü verilen yenileme faaliyetlerindense eser yok. Binlerce kişi, geleceğini kimsenin tahmin edemediği bir çatışmanın ardından belirsizlik içinde yaşamaya devam ediyor.

İşte şehirden görüntüler:

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Elvide Demirkol

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU