Despacito’dan Get Lucky’ye en iyi 20 yaz şarkısı

Yeni pek çok yaz şarkısı sonbahar geldiğinde unutulmaya mahkumdur. Buna rağmen bir kısmı ölümsüzlüğe kavuşur

Fotoğraf: The Indepedent

Ed Power & Roisin O'Connor - The Independent

Yaz ve pop müzik birbirleri içindir. Akşamlar uzayıp sıkıcılaştıkça ve sıcaklıklar yükseldikçe, öldürücü bir melodinin duygularınızı ele geçirme yeteneği bir şekilde daha güçlü bir hale gelir.

Bu ilginç bir şekilde, geçirdiğiniz yazın kalitesinden bağımsız olarak, doğrudur. Hava gerçekten korkunç olabilir (oh evet olabilir). Ya da belki de sahil tatilinizden yeni dönmüşsünüzdür ve daha sıkıcı düzenli hayatınızla yeniden bağ kuracaksınızdır.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yine de, en iyi yaz şarkıları mutluluğunuzu alevlendirerek ya da melankolinizi azaltarak

deneyiminizi zenginleştirir. Ve en güzeli de herkesin aynı şekilde hissediyor olmasıdır. Araba kullananlar aniden arabalarının teybinin sesini açarak ya da evdekiler arka bahçelerinde yüksek sesle radyolarını dinleyerek, mevsimin en popüler şarkılarını, etrafta uçuşan sonik arılar gibi, yaymış olurlar.

Tabii bütün yaz şarkıları aynı şekilde üretilmez. Yeni pek çok yaz şarkısı sonbahar geldiğinde unutulmaya yazgılıdır. Buna rağmen bir kısmı ölümsüzlüğe kavuşur.

20. One Dance - Drake (2016)

Ed Sheeran’ın “Shape of You” şarkısından önce, “One Dance” Spotify’da en çok dinlenen şarkıydı. “One Dance” gerçekten, Drake’in Whizkid ve İngiliz “funky” vokalist Kyla’yla pırıltılı ilişkisine bir ışık tutamaz. Beraberinde gelen Views albümü temel olarak Drake’in 75 dakika boyunca kendine duyduğu üzüntüye dairdi. Fakat neyse ki, “One Dance” Drake’in Drake olmayı bıraktığı ve dışa dönük bir popçunun zincirlerini kırdığı özel anlardan biriydi.

 


 

19. Macarena -Los del Rio (1993)

Macarena sadece bir yaz değil üç yaz üst üste egemenlik kurmuştu ve 90’larda çocuk olan pek çok kişinin hala rüyalarında yapabildiği uluslararası bir dans çılgınlığı başlatmıştı. Macarena tüm zamanların en iyi parçalarından biri.

 

 

18. Sabotage - Beastie Boys (1994)

Muazzam bir gitar riffi, henüz oluşum halindeki bir rap-metal korosu ve 70’lerin TV gerilimlerinin pastişi şeklindeki ve sanki yeni bir Adidas kutusu kadar nostaljik hissettiren  videosu. Beastie Boys kendini yeniden yarattı ve ikinci albümleri Paul’s Boutique’le kötücül görünümünü bir kenara bıraktı. Fakat 4. albümde yer alan “Sabotage” iğneyi çok daha derine batırmış oldu. “Sabotage”, Beasties’in hem yetişkin gibi davranıp hem de holiganlar gibi hareket edebileceğinin göstergesiydi.

 


 

17.  Gin and Juice - Snoop Dogg (1994)

Şubat ayında piyasaya çıkmış olsa bile, Snoop Dogg 1993’te “Gin and Juice”ü yayımladığında şarkı aniden barbekü partilerinin vazgeçilmezi oldu. İlk albümleri Doggystyle’da yer alan bir yaz içkisinin ismini taşıyan parça basit ve tasasız bir G-funk şarkısı.

 


 

16. “Cruel Summer” - Bananarama (1984)

1984’te çıkan bu şarkının yazın “karanlık taraf”ına girmesi bekleniyordu. Cruel Summer, synth-pop vuruşlarından tanınan ve dile takılan bir parça. Bunaltıcı üretim buna sadece, yazın doruğunda bayıltıcı sıcaklıktaki bir şehre hapsolmuş hissiyatını ekledi. Video klibindeyse Bananarama New York sokaklarında iş kıyafetleri içinde etrafa zarar verirken görünüyor. Çünkü bu açık bir biçimde parça sizi ele geçirdiğinde sizin de yapacağınız şey.

 


 

15 -  Rhythm is a Dancer - Snap! (1992)

90’ların başı, Körfez Savaşı ve Morrissey’in solo albümleri yüzünden "sıkıcı" olabilirdi. Neyse ki tekno devi Snap! ( nam-ı diğer müzisyenler Michael Münzing ve Luca Anzilotti) yardıma yetişti. Zamana meydan okuyan bir yaz parçası olarak “Rhythm is a Dancer”ın sözleri şoke edici (“Kanser gibi ciddiyim/ Ritim dansçı dediğimde) ve disco ritimleri de unutulmaz.

 

 

14. “I Like It” - Cardi B, Bad Bunny ve J Balvin (2018)

İngiltere’de 2018 yazının en çok dinlenen parçaları, Calvin Harris ve Dua Lipa’nın “One Kiss”i, Drake’in “God’s Plan”ı ve George Ezra’nın “Shotgun”ı arasında bir üçlü bağ kurulmuş görünüyor. Gerçi bunlardan hiçbiri Cardi B’nin “I Like It”iyle aynı sese sahip değil. Cardi B’nin şarkısı çokça trap ve salsa etkileri barındırıyor ve 60’ların hit boogaloo parçası “I Like It Like That”ten esintiler taşıyor.

 

 

13. “Crush” - Jennifer Paige (1998)

Paige belirsizliğe doğru kayabilirdi ama Abbey Road’da kaydedilen ve Disney’in şarkı yazarlarından Mark Mueller’in de (Mueller, DuckTales’in müziğini yapmıştı) üretiminde yer aldığı “Crush”la altın zamanını yaşadı. Crush, etkileyici ve olağanüstü bir parça ve bininci kez dinledikten sonra dahi iyi olmaya devam ediyor. Bir diğer ifadeyle, Crush bir yaz parçası mükemmelliğini temsil ediyor.

 

 

12. “Sunny Afternoon” - The Kinks (1966)

Ray Davies, malikanesinde oturup bütün parasını elinden alan vergi memurunu protesto eden zengin bir serseriyi anlatıyor. Bir de üstüne kız arkadaşı onu terk etmiştir, böylece güneşli bir öğle vakti sahip olduğu tek şey yudumladığı soğuk birasıdır. Davies’in tembelliği ve ağır vokaller sayesinde gerisini hayal etmek kolay.

 

 

11. “Hit ‘Em Up Style (Oops!)” - Blue Cantrell (2001)

Bazıları Carolina Chocolate Drops kapağının ağır bir yumruk indirdiğini öne sürebilir. Fakat Cantrell’in iki numaralı en çok dinlenen parçasının sert salınım gücünü inkar edemezsiniz. Sözleri düzenbaz bir sevgiliye karşı bir dizi ayrıntılı intikam planı aktarıyor. Bu şarkıda melodi daha arka planda. Ezgiyi asıl ortaya koyan şey kinle dolu sözleri.

 

 

10. “Despacito” - Daddy Yankee ve Luis Fonsi (2017)

Despacito küresel bir fenomene dönüştü ve sayısız dinlenme rekorunu kırdı. Spotify’da en çok dinlenen şarkı ve YouTube’da tüm zamanların en çok izlenen videosu oldu. Justin Bieber şarkıya dahil olmadan önce dahi Despacito bir hite dönüşmüştü. Öyle ki orijinal İspanyolca versiyonu YouTube’da 6 milyondan fazla izlenmeye sahip. “Despacito”nun etkisini onu takip eden Latin, reggaeton ve İspanyolca şarkıların ayak izlerinde, Cardi B’nin “I like It”inden Little Mix ve CNCO’nun “Reggaeton Lento”da ve Katy Perry ve Daddy Yankee’nin “Con Calma”sında ölçebilirsiniz. Her yere yayılan Latin patlaması için “Despacito”ya teşekkür etmeliyiz.

 

 

9. “Seasons (Waiting  For You)” - Future Islands (2014)

Bu şarkıda terli ve göğsünü yumruklamaktan kendini alıkoyamayan bir adam size eğlenceli bir kırılganlık sunuyor. Uzun süredir uğraş veren Baltimore’lu indie müzik grubunun 2014’te bir yaz hiti yaratması beklenmedik bir şeydi. Fakat şarkının samimiyeti karşı konulmazdı ve David Letterman’ın programı Samuel T. Herring’in içten performansının ardından “Seasons” parçasıyla kapanmıştı.

 

 

8. “Crazy In Love” - Beyonce (2003)

Destiny’s Child’dan ayrıldıktan sonra Beyonce’un güçlü  kalıp kalamayacağı 2003’te o kadar da net değildi. Beyonce mükemmel sesiyle çok çekiciydi. Fakat sesinin güzel olması tek başına devam etmesini sağlayacak kadar yeterli miydi? İleride kocası olacak müzisyen Jay-Z’yle başladığı ilişki sonrasında, bu konudaki şüpheler dağıldı. Jay-Z’nin otoriter, kabiliyetli, kendinden emin şekilde harmanladığı hip-hop, soul ve pop, Beyonce’un kalıcı varlığıyla pekişti.

 

 

7. “School’s Out” - Alice Cooper (1972)

Çok az hatıra testlerin ve ödevlerin bitişini ve yaz tatilinin başlangıcını müjdeleyen, zil çalmadan önceki birkaç saniye kadar harikadır. Ve hiçbir şarkı 1972 mayısında yayımlanan “School’s Out”ta Alice Cooper’ın ortaya koyduğu performans kadar genç değildir. Alice Cooper şarkının sözlerinde, “Okul zilinin çalmasını beklediğimiz birkaç dakika çok yoğundur ve zil çaldığında bu an neredeyse orgazmiktir” der. Bunlar nispeten uygunsuz sözler olsa da, tartışılmaz.

 


 

6. “Work” - Rihanna ve Drake (2016)

Yavaşça akan bir Karayip temposu üstüne, Rihanna şarkıyı yerel lehçeyle söyler. Her bir kelimenin sakince bir diğerine bağlandığı parça, Rihanna’nın kariyerindeki en zarif performans. Kanadalı hip-hop şarkıcısı Drake de, sadakatini Ri-Ri’ye sunuyor.

 

 

5. “Music Sounds Better With You” - Stardust (1998)

Euro-pop o zamanlar henüz bitmemişti. Bu Daft Punk projesi (Thomas Bangalter günlük işlerinden zaman ayırıyordu) bir şekilde ana akımın ironik sözler içermeyen, dans pistini arkadaşların ve sevgililerin doldurduğu düşünceli teknosunun bir adım önüne geçmişti. Listelerde ikinci sıraya yerleşmişti. Şarkının tempolu vuruşları, Geri Halliwell’in Spice Girls’den ayrılması ve David Beckham’ın gözyaşlarıyla birlikte 1998 yazının simgelerinden biri oldu.

 

 

4. “Boys of Summer” - Don Henley (1985)

“Old Town Road” gibi şarkıların bütün sıcak yaz aylarında kendini dinletebilecek bir momentum yakalaması için aylara ihtiyacı vardır. 1984 ekiminde klasik parçasını yayımlayan Don Henley için durum buydu. Gerçi bu muhtemelen parçanın “yaz” etiketini taşımasına da yardımcı olmuştu. Fakat “Boys of Summer” şarkısı gerçekten mükemmel bir yaz şarkısı: Israrcı bir davul, dinleyenlerin kaybedilmiş masumiyetle bağ kurmasını sağlayan nostaljik sözler ve sahil yolunda ilerleyen ölümsüz bir araba görüntüsü… “Tepeler geçip giderken, radyo açıktır.”

 

 

3. “Good Vibrations” - Beach Boys (1966)

Düzenli olarak tüm zamanların en iyi şarkılarından biri olarak gösterilen “Good Vibrations”ın üretimi 7 ay sürmüştü ve 4 farklı stüdyoda kaydedilmişti (rekor kıran 50 bin dolardan bahsetmeye gerek yok). Karmaşık armonisi ve çoklu anahtar geçişlerine ek olarak şarkıda ağız kopuzunun, elektro tereminin ve çellonun kullanılması (ortalama bir pop şarkısı için beklenmedik bir durum) şarkıyı bugün bile ayakta tutuyor. Şarkının sadece ismi bile pozitif bir şarkı olduğunu gösteriyor. Güneşli bir günde sesi bir kez açtığınızda, kötü ruh haliniz tamamen buharlaşacaktır.

 

 

2. “Dancing in the Street” - Martha and the Vandellas (1964)

Çok az şarkı “Dancing in the Street” gibi kontrolü kaybetmenin keyfi üzerine böyle konuşur. Şarkıyı dinlerken, Martha Reeves’in devrim yapabileceğini hissedersiniz. Bu şarkı 1965’te Los Angeles’da gerçekleşen Watt İsyanı’nın gayri resmi marşı haline geldi. Fakat Reeves sürekli olarak bunun bir parti şarkısı olarak tasarlandığını söyledi.

 

 

1. “Get Lucky”-Daft Punk (2013)

Daft Punk 2013 yazını Pharrell’ın da katıldığı muhteşem şarkılarıyla bir disco çılgınlığına dönüştürdü. Bu şarkı daha yaşlı dinleyicilere muhtemelen 33 yıl önce Sister Sledge’in “We Are Family” şarkısının oluşturduğu parti atmosferini hatırlattı. Pharrell’in havalı falsettosuna aşina genç kitle içinse, funk ve soul esintileriyle harmanlanmış Daft Punk’ın klasik duruşu o yıl çıkan diğer her şeyden özeldi.

 

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Esra Güngör

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU