Kavala'dan "Soros artığı" diyen Erdoğan'a yanıt: Bundan sonra duruşmalara katılmam anlamsız

"Açık Toplum Vakfı'nı ya da George Soros'u temsil eder nitelikte bir yetkim, statüm olmadı"

Osman Kavala, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklaması için "Son derece esef vericidir ve Cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmemiştir" dedi / Fotoğraf: AA

1452 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisi hakkında "Soros artığı" ifadesini kullanmasına ilişkin olarak, "Son derece esef vericidir ve Cumhurbaşkanlığı makamının ciddiyetine uygun düşmemiştir" değerlendirmesini yaptı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Erdoğan-Soros görüşmesini hatırlattı

Kavala tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Ülkemizdeki sivil toplum kuruluşlarının şeffaf biçimde desteklenmesi amacıyla yasalara uygun biçimde kurulmuş ve faaliyet göstermiş olan Açık Toplum Vakfı'nın yönetim kurulunda diğer yönetim kurulu üyeleri gibi görev yaptım. Hiçbir dönemde başkanlığını üstlenmedim, Açık Toplum Vakfı'nı ya da George Soros'u temsil eder nitelikte bir yetkim, statüm olmadı. George Soros'un Türkiye ziyaretlerinde Vakıf yönetim kurulu üyeleriyle benim de katıldığım görüşmeleri, Vakfın çalışmaları ile ilgili sivil toplum faaliyetleri kapsamında gerçekleşti. Bildiğim kadarıyla, Sayın Erdoğan George Soros ile bu Vakfın kuruluşundan önceki bir tarihte tanışmış ve Soros'un en son Kasım 2015'te Türkiye'ye yaptığı ziyaret sonrasına kadar, Adalet ve Kalkınma Partisi'ne mensup siyasetçiler ve Cumhurbaşkanı'nın danışmanları ile Soros'un diyaloğu devam etmiş. Ben bu görüşmelere dâhil olmadım, içerikleri hakkında da bilgi sahibi değilim" denildi. 

kavala.jpg
Fotoğraf: Twitter

 

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Bana yöneltilen suçlamalar herhangi bir delile dayanmıyor olmasına rağmen dört yıldır tutukluyum. Cumhurbaşkanı'nın hüküm giymemiş ve yargılaması devam etmekte olan bir kişiye yönelik aşağılayıcı ve lekeleyici ifadeleri, insan haysiyetine saldırı niteliğindedir. Bunlar suçlu olduğum algısı yaratan ve yargıyı doğrudan etkileyen mesajlardır. Bu şartlar altında adil bir yargılama yapılmasına imkân kalmadığından, bundan sonra duruşmalara katılmamın ve savunma yapmamın anlamsız olacağına inanıyorum. Hukuk devletini savunan bir yurttaş olarak, yargının maruz kaldığı bu durumu meşrulaştırıcı bir edimde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum"

Almanya'dan yeni Kavala açıklaması

Merkel hükümeti, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepkisine rağmen, Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması çağrısının arkasında durdu.

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Ulrike Demmer, olağan basın toplantısında soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, aralarında Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Jürgen Schulz'un da bulunduğu 10 ülke büyükelçisini hedef alan açıklamalarını değerlendirdi.

"Not ettik"

Demmer, Erdoğan'ın büyükelçileri Türkiye'de ağırlamak istemediği ve bunu Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'na ilettiği yönündeki haberleri "not ettiklerini" açıkladı.

Ulrike Demmer ayrıca Alman Hükümeti'nin, büyükelçilerin Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması için yaptıkları çağrının arkasında durduğu mesajını da verdi.

"Pozisyonumuzda değişlik yok"

Hükümet Sözcü Yardımcısı Demmer, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) Osman Kavala'nın derhal serbest bırakılması yönündeki kararını ve Alman Hükümeti'nin bu kararın uygulanmasına verdiği desteği hatırlattı, "Pozisyonumuzda bir değişiklik yok" dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Schulz'un Türkiye'den ayrılıp ayrılmadığıyla ilgili soruyu ise Alman Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Christofer Burger yanıtladı.

Burger, "Şu anda Türkiye'deki diplomatik mevcudiyetimize ilişkin bir değişiklik bulunmamaktadır" demekle yetindi.

Erdoğan ne demişti?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Batı Afrika turu dönüşünde uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Soros artığı" olarak nitelendirdiği Osman Kavala'nın serbest bırakılması için ortak açıklama yapan ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda'nın Ankara büyükelçilerini sert ifadelerle hedef almıştı.

Türkiye'nin uluslararası yükümlülük ve milli kanunlarını hatırlatan, bu bağlamda AİHM kararlarını uygulayarak Osman Kavala'nın serbest bırakılmasını isteyen 10 ülke büyükelçi için Erdoğan, "Söyledim Dışişleri Bakanımıza, bizim bunları ülkemizde ağırlamak gibi bir lüksümüz olamaz" diye konuşmuştu.

 

Independent Türkçe, DW Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU