Londra yeraltı dünyasında işlenen üç cinayetten biri drill müzikle bağlantılı

Raporda Londra'da işlenen çete bağlantılı cinayetlerin kurbanlarının ve faillerinin yüzde 80'inin siyahi veya etnik azınlıklardan olduğu belirtiliyor

Raporda bıçaklı saldırılardaki artışla drill müziğin ve polisin hatalarının ilişkisi olduğu bulundu (Unsplash) 

Düşünce kuruluşu Policy Exchange'in bir raporu, 2018'de Londra'da işlenen her üç cinayetten birinin drill müzikle bağlantılı olduğunu tespit etti.

Bıçaklı saldırılara dair 10 yıllık veriyi inceleyen rapor, çete şiddetinin artmasında drill müziğin, sosyal medyanın, intikam saldırılarının ve polis stratejisinin başarısızlığının rolüne işaret ediyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Policy Exchange'in analizi, 2018'de işlenen çete bağlantılı 41 cinayetin en az üçte birinde (yüzde 36,5) drill müziğin rol oynadığını tespit etti. Yani cinayetlerde kurban ya da fail hevesli bir drill rapçisiydi veya mahkemede drill müzik videoları kanıt olarak sunulmuştu. Bu rakam 2019'da yüzde 23'tü.

Bıçaklı saldırılar, 94 ölümcül bıçaklama vakasıyla günde 44 bıçaklı saldırının gerçekleştiği 2019'da 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Raporda ayrıca 2018 ve 2019'daki vakaların en az yüzde 25'inin doğrudan misillemeyle ilişkili olduğu belirtiliyor.

Dahası Londra'daki çete bağlantılı cinayetlerde kurban ve faillerin yüzde 80'inin siyahi veya etnik azınlık kökenli olduğu, başkentteki siyahilerin bıçaklanma olasılığının beyazlardan veya Asyalılardan 5 kat daha yüksek olduğu tespit edildi.
 

Londra polis (reuters).jpg

Bıçaklı saldırılar 2019'da 10 yılın en yüksek seviyesine ulaştı (Reuters)


Raporun yazarı Sophia Falkner'ın eleştirilerinin hedefindeyse çete kültürünü "yüceltip teşvik ettikleri ve meşrulaştırdıkları için" büyük markalar ve sosyal medya vardı. Bıçak taşıdığı için 6 ay hapis cezası almasından üç hafta önce drill rapçisi Headie One'la sosyal medyada bir kampanya başlatan Adidas, raporda özellikle eleştirildi.

Falkner şu ifadeleri kullandı: 

'Duyarcı kapitalizmin' yükselişine ve bu şirketlerin çoğunun açıkça ırkçılığın karşısında durmasına rağmen Londra'da, kurbanların ezici çoğunluğunu siyahilerin ve etnik azınlıkların oluşturduğu çete bağlantılı şiddet suçlarının faillerine neden devamlı bir destek verildiğini kendimize sormamız gerekiyor.

Policy Exchange araştırmacısı, bıçak taşıdığı için hapis cezası verilen sanatçıların tanıtımını yaparak markaların, gençleri suçlu davranışının "moda" olduğu fikrini benimsemeye özendirme riski taşıdığını da sözlerine ekledi.

Drill müzik şiddet içerikli sözler, kaygı verici bir tempo ve çete ilişkileriyle şekillenen bir müzik türüdür.

Policy Exchange'de üst düzey bir araştırmacı olan TV sunucusu Trevor Phillips, bıçaklı saldırılardan hapis cezası alan sanatçıların reklamını yaptığı için Adidas'ın "utanç kaynağı" olduğunu söylerken drill müziği de eleştirdi.

Phillips "Çocukluğumun büyük kısmını posta kodu N22 olan bir bölgede geçirdim ve öyle şiddet dolu bir yer ki cani bir çete adını buradan aldı. Bu bölgedeki şiddet suçu oranı Londra'nın en kötüleri arasında ve bir bütün olarak ülkenin neredeyse iki katı" dedi.

The Independent yorum için Adidas'la irtibat kurdu.

Metropolitan Polisi "bastırma" taktiklerine güveniyor

Rapor ayrıca Metropolitan Polis Teşkilatı'na (MET) şiddet suçlarıyla mücadelede daha güçlü bir strateji geliştirme çağrısında bulundu.

Raporda, MET'in bıçaklı saldırılarla mücadeledeki başarısızlığının durdurup arama yapma, tanınmış suçluları yakalama ve mahallelerdeki polislik faaliyetlerine yatırım yapmadaki dengesizlikten kaynaklandığı belirtildi. Metropolitan Polisi'nin durdurup arama yapma gibi "bastırma" taktiklerine güvendiği fakat MET'in bu taktikten en çok etkilenen topluluklarla ilişkisinin üzerine gidilmeksizin Londra'da durdurup arama yapma sayısını artırmanın büyük faydalar kazandırmasının pek olası olmadığı da eklendi.

Kraliçe'nin Polis Madalyası sahibi, eski MET Komiser Yardımcısı Sör Mark Rowley "Metropolitan Polis Teşkilatı'nın durdurup arama yapma oranının West Yorkshire Polis Teşkilatı'nınkinin 5,5 katı olması olağanüstü görünüyor fakat uyuşturucu kaçakçılarını yakalama oranı (ki genelde sadece tutuklamadan sonra kaydediliyor) Merseyside Polisi'ninkinin üçte birinden düşük ve Londra'daki Mahalle Polislik Faaliyetleri'nin gücü West Midlands'tekinin yarısından biraz fazla ve Merseyside'ınkinin yarısından az" dedi.

Rapora göre MET Polisi, yüksek bir durdurup arama yapma oranıyla zayıf toplum polisliği ve tanınmış suçluları hedef almayı birleştiren "olağandışı ve haksız" bir strateji izliyor.

Drill müziği gençlik şiddetiyle ilişkilendirmek "çocukça"

Rapor, başarısızlıklarına ek olarak polis stratejisinde bıçaklanmaların en az yüzde 40'ının doğrudan toplu bir konutla bağlantılı olduğunun gösterildiğini ortaya çıkardı.

Londralı müzisyen ve yazar Akala daha önce The Independent'a, drill müziği gençlik şiddetiyle ilişkilendirme saplantısının "çocukça" olduğunu söylemişti.

"Gençlerin bir drill müzik parçası dinleyip 'peki ben o zaman gidip birini öldüreyim' diyecekleri fikri... Sanki daha önceden var olan hiçbir sorun yokmuş gibi.

Akala "Rap asla çocuklar okulda kalıp ders çalıştığı için suçlanmaz" demişti.

Okulda kalmamın bir sebebi de Wu-Tang Clan'dı. Eğer etkiliyse ya hepsi etkilidir ya da hiçbiri değildir. Benim derdim buradaki ikiyüzlülük. Bütün olay bayatlamış ve klişe haline gelmiş ve tartışma her zaman kameranın karşısındaki siyahi adama odaklanıyor.

Daha büyük meseleyi, bazı kişiler zengin olmak için yapmaları gereken şeyi yapınca neden bunun bir sorun olduğunu düşündüğümüzü tartışalım.

Güney Londralı rapçi ikilisi Krept ve Konan, drill müziği suçlu ilan etmenin sanatçıları suç dolu bir hayata geri iteceğini söylerken gerçek ismi Karl Wilson olan Konan, müziğin çeteler, hapishane ve suç dolu bir hayattan kaçışı olduğunu dile getirdi.

Raporda yayın gözlemcisi Ofcom'un, drill müzikle olan ilişkiyi ve programların şiddeti güzelleştiren veya şiddete göz yuman içeriklere yer vermemesi gerektiğini belirten Ofcom kuralının ihlal edilip edilmediğini araştırması tavsiye edildi. Rapor ilaveten İçişleri Bakanlığı'na ve polise suç verilerini halka açıklamak için daha fazlasını yapma çağrısında bulundu.

İçişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü The Independent'a şunları söyledi: 

Hükümet, (durdurup arama yapma yöntemi de dahil) sokakları tehlikeli silahlardan arındırmak için yapılan zorlu uygulamaları gençleri suçtan uzaklaştıran programlarla birleştirerek ciddi şiddet olaylarının altında yatan nedenlerle mücadele etmeye kararlıdır.

MET Polisi, The Independent'a durdurup arama yapma kullanımının hem MET içinde hem de dışında "haklı olarak dikkatle inceleneceğini" söyledi.

Bir sözcü şu ifadeleri kullandı:

Endişeleri daha iyi dinleyip onlara daha iyi karşılık vermek için adımlar atıyoruz. Durdurup arama yapma kullanımımızı iyileştirmek için topluluklarımızla birlikte çalışıyoruz ve onları, kendi tecrübe ettikleri durdurulup aranma deneyimleriyle eğitimimizi daha iyi bir hale getirmeye dahil ediyoruz.



https://www.independent.co.uk/news/uk

Independent Türkçe için çeviren: İrem Oral

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU