Merkez Bankası'nın 200 puanlık faiz indirimine muhalefetten tepki

"Talimatla 200 puan indi. Tekrar ediyorum: Talimatla"

Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını 200 baz puan indirerek yüzde 16'ya düşürdü / Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bir süredir yaptığı çağrılar sonunda faiz indirimlerine Eylül'de başlayan Merkez Bankası (TCMB) Ekim ayında da gevşeme döngüsüne devam ederek politika faizini beklentilerin ötesinde 200 baz puan  indirimle yüzde 18'den yüzde 16'ya çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kararın ardından Dolar/TL kuru 9.48'i gördü.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'ndan çıkan faiz kararına muhalefet partilerinden tepki geldi.

Kılıçdaroğlu: Bu yapılanlar ya millete ihanet ya da bir sağlık sorunu

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıdaroğlu, Merkez Bankası'nın faiz kararına sosyal medyadan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.

Kılıçdaroğlu paylaşımunda, "Ülkenin şerefli bürokratlarına seslendim; bir de tabii ki şahsın bürokratları var. Onların ne olduğu bugün daha da aşikar oldu. Şahıs ve şürekası ülkeyi açlığa doğru götürüyor. Bu yapılanlar ya millete ihanet ya da bir sağlık sorunu… Başka bir izahı yok!" ifadelerini kullandı.

"Bu aziz millet bunu hak etmiyor"

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, faiz kararı için "çok yazık" dedi.

Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Akşener, "Ciddiyetsiz bir iktidarın, atadığı liyakatsiz bir bürokrat aracılığıya verdiği, rasyonellikten uzak bir kararın sonucunda olan yine hane halkımıza, esnafımıza ve KOBİ'lerimize oldu. Bu aziz millet bunu hak etmiyor. Çok yazık..." ifadelerini kullandı.

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, "Talimatla 200 puan indi. Tekrar ediyorum: Talimatla" şeklinde bir paylaşım yaptı.

"Milleti 1 ayda yüzde 15 fakirleştirdiğiniz yetmedi mi?"

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise, "TCMB enflasyon ile mücadele edeceğine siyasetin güdümüne girmiş savruluyor. Milleti 1 ayda yüzde 15 fakirleştirdiğiniz yetmedi mi? Asgari ücreti pula döndürüp işçiyi namerde muhtaç ettiğiniz yetmedi mi? KOİ müteahhitlerine yaptığınız garanti ödemelerini yüzde 50 arttırmanız yetmedi mi?" diyerek karara tepki gösterdi.

HDP'li Paylan: Dolar ve avro fırladığında her şeye zam geliyor

HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının faiz indirim kararı sonrası dövizin yükselişe geçtiğini belirterek, "Dolar ve avro fırladığında iğneden ipliğe her şeye zam geliyor" dedi.

Paylan, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, faiz indirimi kararı sonrası döviz kurlarının yükselişinin, vatandaşa zam olarak yansıyacağını söyledi.

Yaşanan süreçte faiz indiriminin "intihar" olduğunu dile getiren Paylan, şunları kaydetti:

"Bu faiz indiriminde 'tek adam rejimi' sebep; faiz sonuçtur. Bu sistemi değiştirmeden faiz indirimi yaparsanız dolar fırlar. Ekonomimiz şu anda yoğun bakımdaki bir hastaya benziyor. Ekonomideki yanlış yönetimin ilacı da faizdir. Yanlış yönetimi değiştirmeden ilaç vermeye kalkarsanız yoğun bakımdaki ekonomi, entübe olma yoluna gider. Faiz indirim kararı sonrası yıllık borçlanma faizi yüzde 20'den yüzde 21'e çıktı. Bu ekonomik gerçeklik içerisinde bir intihardır"

Kılıçdadroğlu, karar öncesi uyarmıştı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Kars'ta yaptığı konuşmada "Bütün namuslu bürokratlara sesleniyorum. Ekonominin gereği neyse onu yapın. Birilerinin isteği ile karar vermeyin. Eğitiminizle, bilginizle karar verin" diyerek Merkez Bankası bürokratlarına faiz kararı öncesinde uyarıda bulunmuştu.

 CHP lideri ayrıca, sosyal medya hesabından da, "Sayın Bürokratlar, Bugün kararlar alırken, düsturunuz sadece milletimizin refahı olsun. Siz bu milletin onurlu evlatlarısınız, bunu hiç unutmayın" paylaşımı yapmıştı.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU