Amerika'nın koloni döneminden kalma nadir madeni paranın 300 bin dolara satılması bekleniyor

"Gördüğümde gözlerime inanamadım"

Madeni para uzmanı Jim Bailey, bu paradan yalnızca yaklaşık 40 tanesinin günümüze ulaştığını söyledi (AP)

Amerika'da 17. yüzyıldan kalma nadir madeni paranın, Birleşik Krallık'ta düzenlenecek müzayedede 300 bin dolara (yaklaşık 2 milyon 800 bin TL) alıcı bulması öngörülüyor.

Müzayede evi Morton & Eden tarafından çarşamba günü yapılan açıklamada paranın Birleşik Krallık'taki bir şeker kutusunun içinde bulunduğu belirtildi.

Açıklamada gümüş madeni paranın, ABD'deki New England bölgesindeki Boston'da 1652'de üretildiği ifade edildi.

Ülkenin kuzeydoğu kıyısında kalan New England bölgesi Connecticut, Maine, Massachusetts, New Hampshire, Rhode Island, ve Vermont olmak üzere 6 eyaletten oluşuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

1600'lerde İngiltere'den gelen koloniciler ve Püriten ayrılıkçılar, Amerika'ya ilk göç hareketini başlatmış ve New England'da o dönemde yaşayan Amerika yerlilerini öldürerek, köleleştirerek ve topraklarından sürerek kendilerine yerleşim bölgeleri kurmuştu.  

Madeni paranın, gelecek ay Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'da bir madeni para koleksiyonu kapsamında açık artırmaya çıkarılması planlanıyor.

Müzayedenin madeni para uzmanı James Morton, nadir parçayı “koleksiyonun yıldızı” olarak niteledi.

Morton, “Bunun 1652'de John Hull tarafından Boston'da basılan ve Massachusetts Körfezi Kolonisi'ndeki ilk yerleşimciler tarafından kullanılan New England şilinin müthiş bir örneği olduğunu gördüğümde gözlerime inanamadım” dedi.

Massachusetts Genel Mahkemesi, Hull ve yardımcısı Robert Sanderson'ı 1652'de Kuzey Amerika'nın ilk gümüş madeni parasını basması için Boston'da darphane yetkilisi olarak görevlendirmişti.

Fakat dönemin İngiltere Kralı II. Charles, 1682'de darphanenin vatana ihanet olduğunu savunarak kapatılmasını emretmişti.



Independent Türkçe, AP, ABC News

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU